Floortje Dessing - 365 dagen onderweg

Media door Chantal

Als presentatrice van onder meer RTL Travel en 3 Op Reis, heeft de 40-jarige Floortje Dessing meer van de wereld gezien dan menig ander. Ze is op de mooiste plekjes geweest, heeft de meest veelzijdige mensen ontmoet en heeft kennis gemaakt met culturen waar velen nog nooit van hebben gehoord. Gelukkig houdt ze haar onvergetelijke ervaringen niet voor zichzelf, want naast het maken van televisieprogramma's en het beheren van haar Utrechtse fair-trade winkel Nukuhiva, heeft ze ook al een paar boektitels op haar naam staan. En daar kan er nu nog één aan toegevoegd worden.

In 365 dagen onderweg word je als lezer een jaar lang elke dag gevoed met verhalen over, jawel, reizen. Op autobiografische wijze schrijft Floortje maandelijks over een van haar 'long trips', raadt ze een festival ergens ter wereld aan, geeft ze specifieke reistips over een bepaald onderwerp, wordt er een hotel beschreven en geeft ze korte, originele weetjes over vijf verschillende landen.

De kracht van dit boek is de persoonlijke touch. Als Floortje iets beweert, iemand die zo ontzettend veel ervaring heeft, dan ga je er eigenlijk bijna automatisch vanuit dat het klopt. Als zij zegt dat je een jetlag het beste kan voorkomen door genoeg water te drinken of wat melatoninepillen te slikken, dan geloof je dat. Als zij schrijft dat je op onveilige bestemmingen het beste kan rondlopen alsof je precies weet waar je mee bezig bent, dan twijfel je er niet aan of ze gelijk heeft of niet. Floortje brengt haar eigen gevoelens onder woorden, geeft genoeg achtergrondinformatie en geeft tips die je normaal gesproken niet in een reisgids tegen zal komen. Ooit gehoord van het fenomeen reizen per vrachtschip? Van het Shout Out-festival in Boulder? Of wist jij dat je op dinsdagen en donderdagen het goedkoopst vliegt?

365 dagen onderweg is echter geen boek met verre bestemmingen die het grotendeel van de Nederlandse bevolking nooit met eigen ogen zal aanschouwen. Natuurlijk, de nodige verhalen over Ethiopië, Bhutan en Iran staan erin, maar daarnaast geeft Floortje ook genoeg tips voor een stedentrip naar Londen of Rome, of een kampeerweekend op Hollandse bodem. De verhalen zijn boeiend voor de ervaren reiziger, reizigers die net starten en voor mensen die gewoon geïnteresseerd zijn in andere culturen en houden van mooi opgemaakte boeken. Want dat is wat het boek zeker heeft: een mooie vormgeving. Naast de vele verhalen en nuttige tips, maken de ontelbare (persoonlijke) foto's, mooie illustraties en overzichtelijke kleurcomposities dit boek net even anders dan andere reisboeken.

Het is leuk om te lezen over plekken waar je zelf bent geweest, maar 365 dagen onderweg biedt ook meer inspiratie dan menig mens ooit in het echt zien kan. In plaats van jaloers te worden op de reizen van Floortje, krijg je als lezer alleen maar zin om in het vliegtuig te stappen en aan je eigen volgende reisavontuur te beginnen.

365 dagen
Floortje Dessing
ISBN: 9044617044
Prijs: 18,95
Uitgeverij: Uitgeverij Prometheus