ZeTest: de iPad

Cadeaus & hebbedingetjes door Maresa

De iPad is te groot voor een telefoon en te klein voor een laptop. Mensen vroegen me waarom ik er in hemelsnaam eentje zou willen hebben. Een duur hebbeding is het namelijk wel. De goedkoopste versie koop je voor bijna 500 euro (16G, alleen WiFi). Waarom zou je dan niet een nieuwe laptop kopen in plaats van de iPad?

Het is waar dat een iPad beperkter is dan een laptop. Zo heeft de iPad geen usb-aansluiting. Wil je er bovendien een toetsenbord aan verbinden, dan is er slechts één die met de iPad werkt. Daar betaal je gelijk 70 euro voor. Bovendien werken veel programma's niet op de iPad; Flash kan er bijvoorbeeld niet op worden geïnstalleerd, net als Silverlight.

Veel nadelen dus, maar nu komen we bij de voordelen uit. Mijn reden voor de aanschaf van een iPad was dat ik al jaren twijfel over de aanschaf van een e-reader. Op e-readers vond ik de schermen te klein en vrolijk werd ik er niet van. Met de iPad kun je dankzij diverse apps heerlijk door boeken heen bladeren. Alle overige dingen die je met de iPad kan doen, vormen voor mij dus een fijn extraatje.

Er worden intussen steeds meer applicaties ontwikkeld voor zowel de iPhone als de iPad. Download tijdschriften en boeken, speel spelletjes, surf over het internet of stel je eigen tijdschrift samen. De eerste iPad-week was ik verslaafd aan een spelletje waarbij je een hotelimperium moet opbouwen en kocht ik zelfs de volledige versie (Mogul2HD). Verder speelde ik piano, las ik mijn mail, Twitter, Facebook en Hyves en bekeek ik de mooiste foto's die ik gratis kon downloaden.

Het toetsenbord van de iPad reageert snel en het touchscreen is zeer geschikt om met twee vingers tegelijk aan te raken. Met een flinke snelheid typen is dus geen probleem, zeker als je jezelf de tijd gunt om aan het toetsenbord te wennen. Daarbij stop je de iPad (wel in een hoesje) gemakkelijk in een hand- of rugtas. Hij weegt bovendien maar tussen de 0,68 en 0,73 kilogram (respectievelijk zonder en met 3G). Ideaal voor je vakantie!

Wel een iPad kopen
- Als je graag onderweg boeken leest op een groot scherm of als je boekenkast te vol raakt en je liever digitaal één en ander opslaat.

- Als je fan bent van leuke spelletjes die je snel en makkelijk kunt downloaden en overal kunt spelen.

- Als je liever geen laptop meeneemt onderweg (of tijdens je vakantie) maar internetten, mail ophalen en lezen op je telefoon te priegelig vindt.

Niet een iPad kopen
- Als je denkt dat je nu geen nieuwe laptop meer hoeft te hebben.

- Als je je iPad wil gebruiken voor vormgeving (Photoshop en Illustrator kunnen er niet op worden geïnstalleerd).

Heb je al een iPad of wil je er nu eentje kopen? Dan is hier alvast een lijstje met mijn favoriete applicaties om je op weg te helpen.

Flipboard
Met de Flipboard voor je iPad kun je een tijdschrift maken van je favoriete websites. Koppel de applicatie met Twitter en Facebook en je bladert door de berichten van vrienden alsof je een tijdschrift aan het lezen bent. Verder kun je IMDB toevoegen om op de hoogte te blijven van het laatste filmnieuws.
Bekijk de video op www.flipboard.com.

TV
RTL Gemist heeft een speciale pagina voor de iPad. Bekijk alle gratis video's van de website rechtstreeks vanaf je iPad. Ook uitzendinggemist.nl heeft een applicatie voor de iPad, en via de applicatie van de tv-gids weet je precies wat er nu op tv is.

Boeken en tijdschriften
iBooks is een heerlijke gratis applicatie voor op je iPad. Download gratis en betaalde boeken en lees ze op je scherm. Je nieuwste aanwinsten komen in je digitale (en mooi vormgegeven) boekenkast te staan. Voor tijdschriften kun je de applicatie van de AKO downloaden (Magnow) of de nieuwe Magzin.nu.

Pocketpiano
Je pocketpiano is precies wat het zegt: je hebt hiermee altijd een piano op zak.

Applicaties vinden
Met een appsmozaic kun je inspiratie opdoen en gemakkelijk door het aanbod applicaties heen zoeken. Je kunt ook op gratis applicaties zoeken, iets wat in de AppStore een stuk lastiger gaat.

Nieuwsgierig geworden? Neem snel een kijkje in de Apple Store om je te vergapen aan deze mooie gadget!