Edison Awards Gala 2010

Vrije tijd door Karin

De rode loper
Aangekomen bij het WTC in Rotterdam zag je direct de glamour van het gebouw afspatten. Cameraploegen, journalisten en spotlights stonden klaar om de artiesten te ontvangen. Rond een uurtje of half acht kwamen de eerste artiesten langzaam binnendruppelen. Uiteraard spraken wij ze over hun winkansen. Op de vraag wie de meeste awards naar huis zou slepen dacht Laura Jansen dat de kansen voor Caro Emerald het grootst zijn."Ja, ik denk Caro, ik hoop het in ieder geval voor haar." Haar eigen kansen schat ze klein in: "Ik zit in de categorie met heel veel liedjes en talenten, ik ben hier gewoon om het voor het eerst te ervaren." Ook Esmée Denters heeft dezelfde gedachte en denkt dat het in haar nadeel werkt dat haar album alweer een tijd geleden is uitgekomen.

Vervolgens vroeg ik de artiesten welke Hollandse collega ze wel eens zouden willen coveren? Laura Jansen koos voor de ouderwetse liedjes van Wim Sonneveld. Tiësto heeft natuurlijk in het verleden een succesvolle remix van Kane's Rain Down On Me gemaakt en zou nu liever willen samenwerken met upcoming dj's. "Bijvoorbeeld Afro Jack, Hardwell, Sidney Samson en Gregor Salto. Er zijn heel veel goede nieuwe dj's tegenwoordig." Esmée Denters gaat voor BLØF en Marco Borsato, en 3J'er Jaap zou Marco ook wel eens willen coveren. Echter, collega Jaap Kwakman vervolgt: "... met Het Is Een Nacht, haha!"

En hoe zit het met de plannen voor de nabije toekomst? Edison-winnaar voor beste mannelijke artiest, Guus Meeuwis, vertelde: "We zijn net begonnen met de eerste ideeën voor de Groots met een zachte G-concerten van 2011. De kaartverkoop gaat ontzettend goed. We hebben er weer zin in, het is altijd leuk in de voorbereidende fase." Esmée is druk bezig met nieuwe nummers schrijven, maar heeft nog helemaal geen datum wanneer haar nieuwe cd gaat uitkomen. "We houden het spannend!"

Het gala
Eenmaal in de zaal barstte het gala, gepresenteerd door Daphne Bunskoek, meteen goed los met het openingsnummer van Kane. Verrassend was de bijdrage van Twan van The Opposites die halverwege kwam bijspringen met een rap. Ook de 3J's en Ellen ten Damme verzorgden een verrassend duet. De afwisseling van optredens en uitreikingen maakte dat de avond entertainend was. Maar het hoogtepunt was toch het bezoek van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Maxima die leek te genieten van al het moois op het podium. 

Natuurlijk kwam er ook emotie bij kijken. Caro Emerald had het even te kwaad toen ze tot Beste Vrouwelijke Artiest werd uitgeroepen. Ook de 3J's wisten duidelijk niet wat hun overkwam toen hun naam werd geroepen in de categorie Publieksprijs Beste Album.

Maar wie waren nou precies alle winnaars op deze feestelijke avond?

Beste groep - Kyteman's Hiphop Orkest
Beste Mannelijke Artiest - Guus Meeuwis
Beste Vrouwelijke Artiest - Caro Emerald
Beste Nieuwkomer - Tim Knol
Publieksprijs Beste Album - 3J's met Dromers en Dwazen
Edison Veronica Televisie Publieksprijs voor beste song - Kane met No Surrender
Comedy - Herman Finkers met Na de pauze
Theater - Nynke Laverman met Nomade
Oeuvreprijs - Rowwen Hèze

Kijk voor meer informatie op de website van de Edisons.

Foto's: Paul Bergen