Copycat Zara

Mode & trends door Redactie Ze.nl

Bloggers worden steeds vaker gezien als de nieuwe muses in de mode. Blogs worden groter en bekender en krijgen steeds meer invloed. Ook de mode-industrie springt hier handig op in. Samenwerkingsverbanden tussen bloggers en grote modehuizen gebeuren steeds vaker. Toch gaat zo'n samenwerking niet altijd goed, vooral niet als één partij niet op de hoogte is gebracht...

Spiegelbeeld
Het was Betty van Leblogdebetty die zichzelf onverwachts tegen het lijf liep in de Zara. Halverwege mei van dit jaar kwam ze er bij toeval achter dat Zara een foto van haar gebruikt had voor een print op een T-shirt. Betty plaatst bijna dagelijks foto's van zichzelf op haar blog, laat hiermee haar stijl zien en geeft een kijkje in haar leven. In een blogpost uit juli 2009 is ze te zien in Miami, drinkend uit een grote beker frisdrank. Misschien hoopte Zara dat ze na bijna een jaar deze foto vergeten zou zijn, maar niets is minder waar. De gelijkenis van de print en de inmiddels beruchte foto is zo groot dat er geen twijfel over mogelijk is: "Zara, we have a problem!" aldus Betty.

Behalve een iets verplaatste zonnebril en een andere print op de drinkbeker is het exact dezelfde afbeelding. Het haar, de kleding en zelfs de houding van Betty zijn letterlijk gekopieerd en vertaald naar een print. De vraag is natuurlijk of de foto eigendom van Betty is of dat deze vrij te gebruiken is, omdat zij ervoor gekozen heeft deze openbaar te maken op internet. Maar dan is er ook nog zoiets als portretrecht. Wie er aan het langste eind heeft getrokken is nog niet bekend, maar ik denk dat alle ophef die hierdoor ontstaan is gratis publiciteit is en dus goud waard voor Zara. Een eventuele claim is een schijntje voor het mega modeconcern.

The story continues
Als je denkt dat dit een eenmalige actie was, dan heb je het mis. Louise van Miss Pandora overkwam hetzelfde. Ook zij liep nietsvermoedend de Zara binnen en kwam daar haar eigen gezicht tegen op een T-shirt. Wederom is ook hier de foto door een printdesigner letterlijk gekopieerd. Alleen de witte blouse van de originele foto kwam niet zo mooi uit op een wit T-shirt en werd vervangen voor een gekleurder hemdje. Louise voelde zich niet vereerd en heeft inmiddels een advocaat ingeschakeld. Hoe de zaak zich tot nu toe heeft ontwikkeld is nog onbekend.

Who's next? Hoe zou jij reageren als je per toeval een foto van jezelf tegen zou komen bij Zara of een andere winkel? Zou je schrikken, boos zijn en een aanklacht indienen? Of zou je trots zijn en je vereerd voelen?