Sieraden schoonmaken? Zo pak je dat aan

Mode & trends door Chloe

Hoewel ze stralen als je ze koopt, kunnen sieraden er na een paar weken dof uitzien en verliezen ze hun glans. Niet zo gek, want iets wat je de hele dag draagt wordt natuurlijk vies. Het is dan ook goed om ze regelmatig even schoon te maken. Maar hoe doe je dit dan zonder dat je ze beschadigd? Wij zochten het voor je uit.

Sieraden schoonmaken

Het schoonmaken van je sieraden is vrij simpel. Het enige wat je hoeft te doen is ze in een bakje met warm water leggen en er een scheutje afwasmiddel en ammonia bij te doen. Vervolgens gebruik je een zachte tandenborstel om hem te poetsen. Hiermee kom je ook makkelijk tussen de schakels of steentjes.

Parels

Heb je sieraden met parels, opaal en andere kwetsbare stenen? Dan moet je oppassen. Wanneer je zelf aan de slag gaat met schoonmaken, kunnen deze zure of ontvettende middeltjes opnemen. Hierdoor zal de kleur van de steen veranderen en dat wil je natuurlijk niet. Gebruik bij dit soort sieraden dus lauwwarm water in combinatie met een zachte zeep en laat ze ook niet te lang in het water liggen.

Sieraden laten reinigen

De beste manier om je sieraden schoon te maken, is door dit te laten doen bij een juwelier. Hier zullen ze je sieraden reinigen in een ultrasoon trilbadje. Daarnaast kunnen ze je sieraden ook polijsten zodat hij weer helemaal mooi glimt. Doe dit echter niet te vaak, want er wordt steeds een dun laagje verwijdert. Wel zullen je sieraden er weer als nieuw uitzien.