Terug van weggeweest: de tuinbroek

Mode & trends door Sara

Want onder het mom 'zo fout dat het leuk is' zijn er wel meer vreemde trends opgedoken de laatste jaren, met groot succes. Denk bijvoorbeeld aan de high-waisted jeans, of wat dacht je van de volledig onverwachte heropleving van Birckenstocks? Het is het dus zeker waard om je scepticisme opzij te zetten en de tuinbroek te overwegen.

Het betreft hier natuurlijk niet de wijde kinderversie die je droeg tijdens biologieles in groep drie. Op de catwalk zijn er een paar fashionable twists aan dit modeklassiekertje gegeven. Milou van Rossem, fashionreporter, zet het op een rijtje in Volkskrant Magazine: "In Ralph Laurens vrouwenshow voor dit voorjaar zaten twee oversized denim exemplaren, allebei 'oud gemaakt'. In die van Chloe zat er een van groen leer en de tuinbroeken die Jean Paul Gaultier ontwierp voor Levi's hebben een ingebouwde puntbeha. In de winkel van Cos in Den Haag hangt een minimalistisch, zwart exemplaar, bij H&M is een ruimvallend model van denim te koop en Diesel heeft een korte van lichte spijkerstof." Sonia Rykiel ontwierp een salopette (ander woord voor tuinbroek) voor een van haar collecties en it-girl Alexa Chung draagt er ook graag eentje, het liefst op een simpel wit shirtje. Verbluffend, en bijna niet meer te vermijden dus.

De jumpsuit verdient ook een honourable mention, wat mij betreft. Ook een onmogelijk kledingstuk dat onwaarschijnlijk genoeg steeds populairder wordt. Onlangs droeg Tyra Banks in een aflevering van ANTM maar liefst twaalf verschillende jumpsuits (waarvan ze sommigen zelf had ontworpen), en hij komt steeds vaker voorbij op de rode loper. Celebrities lijken zich niets meer aan te trekken van het hoge cameltoe-gehalte en omarmen de retoflashback naar de jaren zeventig massaal.

De tuinbroek van nu heeft dan ook echt een hoge retro-vibe. Want, zoals Milou van Rossum het zo mooi zegt: "Vorige week zag ik in Parijs een vrouw van begin 40 een cafe binnenstappen in een strakke tuinbroek met uitlopende pijpen, die ze had gecombineerd met een Bretonse trui (gestreepte sailor-truien) en klompsandalen. Ze zag er geweldig uit: Frans, elegant, vrolijk en ja, lekker begin jaren zeventig."

Wat vind jij van de tuinbroek? En zou jij er dit jaar eentje kopen?