CD: Brown Hill

Media door Jet

De naam Brown Hill zal waarschijnlijk geen belletjes doen rinkelen bij je, maar binnen the soulscene is deze zanger al lang bekend. Hij heeft meegewerkt aan het album van Lisa Simone (de dochter van de legendarische Nina Simone) en de Amerikaanse Grammy-winnares Patti Austin vergeleek zijn stem met die van Otis Redding (Sittin' on the Dock of the Bay) en Bill Withers (Ain't No Sunshine). Niet zomaar een compliment!

Brown Hill werd 30 jaar geleden geboren als Patrick Pierau in Amsterdam-Noord, zoon van een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder. Hij was in 1997 al te horen op het verzamelalbum No Sweat: Dutch R&B Flava - toen nog als Little Brown. Ook daarna heeft hij niet stil gezeten... Hij ging naar het conservatorium voor zanglessen, hij was bij elke open mic in Amsterdamse clubs te vinden, trad op met talloze coverbandjes, werkte mee aan projecten en hij leerde op zijn weg steeds meer mensen kennen. En dat wierp zijn vruchten af! Zo leerde Brown Michael Waters en Roni Morgan kennen en zij besloten zich over hem te ontfermen, door voor hem het ideale repertoire te ontwikkelen voor een debuutalbum: Brown Hill.

Het eerste wat me opvalt aan het album is dat het totaal niet Nederlands klinkt. Brown Hill heeft een sensuele, funky stem (met een schattig slisje) en vrijwel geen accent. Je hebt eerder het idee dat je naar een nieuwe Amerikaanse soulsensatie aan het luisteren bent. De plaat begint met de eerste single van de zanger: Ghetto Queen, een lekker swingend nummer. Wat volgt is een combinatie van up tempo-nummers en rustige ballads, allemaal hebben ze een lekkere beat. Leuk om te noemen is dat Brown Hill een groot deel van de backing vocals zelf heeft ingezongen.


Voor mensen die van rustige zwoele soul en R&B houden, is Brown Hill zeker de moeite waard. Zet de cd op tijdens een romantisch avondje en het draagt geheid bij aan een relaxte, sexy sfeer... Wel vond ik de cd op een gegeven moment een beetje eentonig worden.

En als je ooit de gelegenheid hebt om Brown Hill live te zien, doe het vooral. Dan schijnt deze zanger samen met zijn 8-koppige band namelijk helemaal los te gaan.

Brown Hill
EAN: 8714835078050
Prijs: 17,99