Van couch potato tot hardloop chick!

Sport & gezondheid door Martine

Als iemand zich kan voorstellen dat je niet staat te springen om eens even keihard te gaan sporten, dan ben ik het wel. Ik heb vele sporten uitgeprobeerd, maar hield alles slechts een blauwe maandag vol. Fitness is saai, Zumba-les te laat op de avond, pilates te soft en hockey te kak. Maar het hardloopprogramma From Couch to 5K van Cool Running heeft mij definitief van de bank weten te schoppen!

Het programma
From Couch to 5K is een hardloopprogramma voor starters dat zo is opgebouwd, dat je in negen weken een afstand van vijf kilometer kunt afleggen. Elk hardlooprondje kost ongeveer een half uurtje. Per week krijg je een nieuw schema voorgeschoteld. Zelfs als je de conditie van een hele zak aardappelen hebt, is het goed te doen! De eerste week jog je steeds een minuut en wandel je anderhalve minuut lekker door. In week drie jog je al afwisselend anderhalf en drie minuten lang, met wandelpauzes tussendoor en aan het eind van week vijf trek je het al om 20 minuten te joggen!

Personal Coach
Zo'n schema is fijn, maar niet wanneer je continu loopt te pielen met een stopwatch. Gelukkig circuleren op internet meerdere downloads waarin je precies ingefluisterd wordt wanneer je moet versnellen en wanneer je mag wandelen. Robert Ullrey's begeleiding (o.a. gratis te verkrijgen als podcast via iTunes) is met zijn lekkere muziek erg prettig. Heb je liever je eigen muziek, maar wil je wel een seintje krijgen wat je wanneer moet doen? In de App Store kun je voor slechts 2,39 euro een programma downloaden waarmee je de muziek kunt beluisteren die jij wil op dat moment wil luisteren en krijg je toch elke keer op tijd je startschot!

De laatste schop onder je kont
Nog niet helemaal enthousiast? Hier een paar héél goede redenen om toch te beginnen:
- Je kunt sporten wanneer jij wil. Lekker gelijk na je werk, zodat je de rest van de avond vrij bent, of 's morgens voordat je aan de bak moet.
- Je kunt sporten waar je maar wil. Je zit niet vast aan een sportschool, kunt elke keer ergens anders heen en zelfs op vakantie kun je je trainingsprogramma doorzetten! (Geloof me: dat wil je, want het is verslavend...)
- Hardlopen is goedkoop. Maar let op: bezuinig niet op een paar goede schoenen! Laat je adviseren bij een goede speciaalzaak zoals RunnersWorld of Run2Day.
- Je voelt je zó lekker fit na een half uurtje lopen!
- Je bespaart tijd: zodra je de deur uitstapt, ben je aan het sporten!
- Je conditie verbetert.
- Je verbrandt vet. 
- Lopen in het lentezonnetje zorgt  voor een heerlijk geluksgevoel.
- Je bent helemaal onafhankelijk van anderen. 
- Het is gewoon kicken wanneer je telkens weer je grenzen verlegt en je doel haalt!

Voor de die-hards: 10K!
Is vijf kilometer voor jou allang geen uitdaging meer? Ook voor tien kilometer is een programma te krijgen. Google even rond en je vindt al gauw jouw ideale programma.

Ready...? GO!!

Hip rondhoppen? Hou Ze.nl in de gaten voor de mooiste en meest comfortabele running-outfits!