Peggy over de Nationale Sport Week

Sport & gezondheid door RobinS

De Nationale Sport Week is een landelijk sportevenement waar het promoten van sport en bewegen centraal staat. Het evenement wil vooral laten zien hoe gezond en leuk sporten is, om zo iedereen te overtuigen meer te gaan sporten.

Tijdens de Nationale Sport Week zal door het hele land sportactiviteiten worden georganiseerd. Denk dan aan het openstellen van sportverenigingen en -clubs, toernooien, clinics, proeflessen en demonstraties.

Dit jaar vindt de zevende editie van de Nationale Sport Week plaats van 17 tot en met 24 april en deze zal groots geopend worden in Arnhem.

De Nationale Sport Week zal tevens bijdragen aan de doelstelling van het Olympisch Plan: van Nederland een sportland maken en de Olympische Spelen in 2028 naar Nederland halen. Peggy Vrijens is dit jaar voor het eerst ambassadrice van de Nationale Sport Week.

Wat maakt de Nationale Sport Week zo bijzonder dat je er nu ambassadrice van bent?

"Ik vind het geweldig dat een week lang heel Nederland in het teken staat van de sport. Er zijn ontzettend veel verenigingen die meewerken en in heel veel steden mag iedereen ter kennismaking meesporten. Ik vind sporten erg leuk en belangrijk en hoop dat ik door mijn ambassadeurschap hier meer mensen van kan overtuigen."

Waarom is sporten -naast dat het gezond is- zo belangrijk?

"Het is een manier om te ontstressen, het geeft je meer energie, voldoening en je wordt er gelukkig van. Bovendien is het een leuke manier om andere mensen met dezelfde interesse te leren kennen. Sport verbindt."

Zelf doe je veel aan dans, heb je ooit spijt gehad dat je daar niet verder in bent gegaan?

"Nee, daar heb ik geen spijt van. Denk niet dat het mij zo gelukkig zou hebben gemaakt zoals ik nu ben als actrice. Ik heb er wel heel veel voordeel van dat ik zo veel gedanst heb. Ik kan het vaak gebruiken voor mijn werk. Dans heeft mijn lichamelijk bewustzijn sterk vergroot en ik ben daardoor van kleins af aan gewend om op de planken te staan."

Ben je meer een individuele sporter of is een teamsport ook iets voor jou?

"Teamsport lijkt me heel leuk. Het is alleen lastig met mijn chaotische bestaan om me te verbinden aan een team. Ik kan nooit elke week op hetzelfde tijdstip beschikbaar zijn. Bovendien woon ik vaak op verschillende plaatsen. Afhankelijk van waar ik aan het werk ben. Ik sport daarom individueel. Ik kan dan gaan wanneer ik wil."

Je bent opgegroeid in een sportief gezin, vind je dat sport bij de opvoeding hoort?

"Ja absoluut. Als je het van jongs af aan meekrijgt ben ik ervan overtuigd dat je het in je volwassen leven belangrijk blijft vinden om aan sport te doen. Het zit in je systeem. Bij mij thuis werd het ook altijd gestimuleerd. Zowel mijn zus en ik doen nog steeds (mijn zus heel fanatiek) aan verschillende vormen van sport."
 
Aan welke sport heb je echt een hekel?

"Ik heb geen hekel aan een sport. Heb alleen helaas geen balgevoel. Ben zelfs een keer uit een tennisles gezet op vakantie wegens gebrek aan talent. En gek genoeg zou ik het heel graag willen leren. Ik zal laten zien dat ik het wel kan."

Tijdens de Nationale Sport Week worden onder andere clinics en proeflessen georganiseerd, welke zou jijzelf willen volgen?

"Ik ga er zelf een geven! Ik ga samen met een instructeur een aerobicles geven tijdens de openingsdag in Arnhem. En verder zou ik dus vanwege de vraag hiervoor toch graag een keer een tennisclinic willen doen. Verder wil ik alle sporten wel eens proberen. Ik sta bijna overal voor open."

Voor welke Nederlandse sporter heb je grote bewondering?

"Ik heb grote bewondering voor Sven kramer. Deze jongen leeft voor de sport, zet daar alles voor opzij én kan zich ook sportief opstellen als het dramatisch misloopt door een fout van een ander."

Voor welk onderdeel van de Olympische Spelen blijf jij wakker?

"Nou wakker blijven is een groot woord, dat is iets wat mijn zus zou doen, maar ik hou erg van de onderdelen turnen, kunstschaatsen en atletiek. De eerste 2 vanwege het danselement en de gratie en atletiek omdat ik het sprinten en poolstok springen zo'n fascinerende krachtmeting vind."

Waarom zou Nederland volgens jou een goede locatie zijn voor de Olympische Spelen?

"Steeds meer Nederlanders gaan inzien hoe belangrijk sport is, de nationale sportweek draagt daar enorm aan bij. Ons landje heeft toch een groot aandeel topsporters geleverd. Wij zijn misschien niet zo'n groot land maar tellen zeker mee. De hele wereld mag zien hoe fanatiek wij kunnen zijn."

Denk je dat het gaat lukken om de Olympische Spelen in 2028 naar Nederland te krijgen?

"Ik kan het alleen maar hopen, dat zou toch geweldig zijn?!"
 
Benieuwd welke proeflessen er bij jou in de buurt gegeven worden? Bekijk voor meer informatie over de Nationale Sport Week de site! 

Foto's: Matilde Dusol