Ongesteld zijn en eetbuien

Sport & gezondheid door Redactie Ze.nl

70 tot 80 procent van de vrouwen heeft wel eens last van pre-menstruele klachten, daar is niets raars aan. Het is een kwestie van hormonen in je lichaam. De een is een paar dagen erg labiel, de ander heeft hoofdpijn en weer een ander EET alsof haar leven ervan afhangt.

Zodra de ongesteldheid werkelijk begint, zijn de eetbuien of de hoofdpijn meestal weer over en is het gewoon allemaal weer normaal. Toch kan dit heel vervelend zijn, helemaal als je een beetje op die kilo's moet letten. Je baalt ervan dat je zo goed bezig was en dat je je nu ineens helemaal op het eten stort. Dat is zo zonde.

Ook al zijn de eetbuien over, vaak voel je je toch ontzettend brak als je ongesteld bent. Daarom is het juist heel erg belangrijk om die paar dagen ervoor juist heel gezond te eten en veel fruit en groenten tot je te nemen. Doordat je voldoende vitamines en mineralen binnen hebt gekregen, zit je sowieso al lekkerder in je vel. Je wordt er opgewekter van.

Probeer dus, hoe moeilijk het ook is, toch juist voor je ongesteldheid extra aandacht aan gezonde voeding te besteden. Tijdens je ongesteldheid voel je je ook beter als je gewoon gezond eet, dus wees streng voor jezelf. Laat het ongesteld zijn geen excuus zijn om jezelf eens lekker te verwennen met 'slecht' eten.

Het liefst blijf je als je ongesteld bent de hele dag in je bed liggen. Heerlijk slapen, televisie kijken, jezelf zielig voelen en lekker niks doen! Helaas is dit niet zo goed. Je klachten zullen juist verminderen wanneer je lekker actief bezig bent. Als je gaat sporten bijvoorbeeld, word je heerlijk ontspannen en vergeet je zelfs dat je eigenlijk helemaal niet zo goed in je vel zat. Daar komt nog bij dat je je na het sporten vaak ook veel fitter voelt.

Hou in je agenda bij wanneer je last hebt van die eetbuien. Is het drie dagen van tevoren, of juist maar één dag van tevoren? Probeer door er bewust van te zijn er vervolgens niet aan toe te geven. Het is erg makkelijk om te denken, 'Ach ik word ongesteld dus ik geef er maar aan toe'. Probeer je er juist tegen te verzetten. Je zult merken dat je je opgelucht voelt, trots op jezelf bent, en je een stuk beter voelt!

Dit artikel is geschreven door Rachelle Zwart, voedingsdeskundige bij www.valtaf.nl.