Vraag het de diëtist: hoe voorkom je vreetkicks?

Lifestyle door Shiri

Heb je last van energiedips en neig je snel na een maaltijd op de bank neer te ploffen? Zoekend naar een zakje chips of andere zoetigheden die je honger stillen? Wees energiedips en de beruchte vreetkicks vanaf nu de baas.

De diëtist heeft wat advies voor je. Om zo'n energiedip en/of vreetkicks te voorkomen, is het verstandig dat je voortaan kiest voor de volgende dingen: 

- Eiwitrijkere voedingsmiddelen of complexe koolhydraten.
 
- Eet regelmatig kleine porties, elke drie a vier uur is het beste.
 
- Als je koolhydraatrijke producten eet, verdeel deze dan over de dag. Een voorbeeld hiervan: vier boterhammen met zoet beleg, een appel en vruchtensap in één keer eten is niet altijd handig (tenzij je een topatleet of bouwvakker bent). Dit kan voor het lichaam soms te veel suiker zijn om in één keer te verwerken. En daar kun je weer best moe en hongerig van worden.

 
- Eventueel kun je het eten van koolhydraten combineren met wat eiwitten. Want zoals hierboven al is gezegd, zorgen eiwitten ook voor een langere verzadiging. Enkele voorbeelden van een combinatie zijn: een volkoren rijstwafel, roggebrood, volkoren boterham met kaas (eiwitten) of bijvoorbeeld magere kwark met wat nootjes en fruit.
 
- Streef naar een goed balans. Je mag best een gebakje of iets anders lekkers eten, mits het dan wel weer met mate is.

- Donkerbruin brood, is niet altijd volkoren. Volkoren producten zorgen voor een langere verzadiging (complexe koolhydraten), in vergelijking tot witte meel producten (enkelvoudige koolhydraten). Maar let goed op! Soms worden granen gekleurd en donkerder gemaakt. Dit betekent dus dat lang niet alle bruine broden of andere “bruine” granen daadwerkelijk volkoren zijn. Lees daarom goed het etiket of er daadwerkelijk “volkoren” op het product of brood staat.  

 
- Vruchtensappen worden alom geprezen. Toch is het niet een goede vervanger voor een ‘ouderwets’ stuk fruit. Voor een glas vers geperste sinaasappelsap, worden er meestal drie sinaasappels geperst. Zo’n glas jus levert dus net zoveel koolhydraten op als drie hele sinaasappels. Maar hoe gebruikelijk is het om drie sinaasappels achter elkaar te eten? Al die snelle suikers zijn niet goed voor je. 
 
- Drink je wel genoeg? Soms wordt honger ook wel verwarring gebracht met dorst. Hydrateer je lichaam met een voldoende inname van vocht zoals water, groentesappen en drink met mate vruchtensappen.
 
- Onderschat nooit de waarde van een goede nachtrust! Hoe minder slaap, hoe meer je (verzadiging)hormonen in de war zijn. Dit betekent dus bij een gebrek aan slaap, dat je niet alleen moe bent, maar ook een grotere eetlust hebt.       

Heb jij nog vragen aan de diëtist? Stel ze hier!