Nigella Express

Media door Jet

Als Jamie Oliver de (Engelse) koning van eten is, dan is Nigella Lawson absoluut zijn koningin. Met haar mooie uiterlijk, zwoele stem en voorliefde voor chocolade heeft ze al menig mannen- en vrouwenhart gestolen.

Nigella begon haar carrière als journaliste en kwam in het culinaire wereldje terecht toen ze restaurantcolumniste werd voor The Spectator en later Vogue. In 1998 verscheen haar eerste kookboek: Hoe te eten. In 2001 verscheen haar mooie koppie ook op de televisie met de kookprogramma's Nigella Bites en later Forever Summer With Nigella. Inmiddels heeft Nigella al zes kookboeken op haar naam staan.

In Nigella Express helpt Nigella ons op fabuleuze wijze tijd te besparen. Dit kookboek is een bron van geluk voor iedereen die wil koken maar daar de tijd niet voor kan vinden, de droom van elke werkende moeder en de veel te drukke mens van tegenwoordig. Je kunt deze maaltijden maken terwijl je de keuken rennend aandoet, en ze zijn in elkaar te toveren na een lange dag op kantoor of tijdens een druk weekend.

Het kookboek is ingedeeld in dertien hoofdstukken. Met daarin recepten voor verschillende gelegenheden (voor je gezin, voor gasten, ontbijt, lunch, Mexicaans, Italiaans, Kerst en ga zo maar door), maar één ding hebben ze gemeen: ze zijn allemaal snel en makkelijk te maken.

Ieder hoofdstuk wordt kort ingeleid met een grappig stukje tekst, maar ook met praktische tips en uitleg. Alles om het werkende leven zo makkelijk mogelijk te maken, zo veel mogelijk tijd over te houden voor andere dingen, maar toch ook lekker te eten.

De verschillende hoofdstukken zijn:
Elke dag makkelijk - snel eten op tafel, dag in dag uit
Werkdag toppers - gasten door de week
Retro rapido - tijdloze favorieten in express-mode
Bed uit, aan de slag - halsoverkop-ontbijtjes
Quick quick slow - tijd sparen voor later
Race tegen de kok - geen tijd? Geen probleem
Instant tranquillizer - supersnel soul food
De betovering van overdaad - feestjes
Speedy gonzales - Mexicaanse momenten
Lunchpakket - eten om mee te nemen
Presto Presto - instand Italiaans
December happen - vluggertjes voor de feestdagen
Eerste hulp uit de kast - als je echt geen tijd voor boodschappen hebt.

En?
Nigella Express is een mooi vormgegeven kookboek vol prachtige foto's. Het boek bevat ontzettend veel verschillende recepten. Zoet, hartig, Engels, Mexicaans, ouderwets, hip. Voor ieder wat wils dus. De gerechten bevatten niet al te veel ingrediënten en zijn dus over het algemeen makkelijk te bereiden. Alles is op een duidelijke en leuke manier beschreven. Helaas staan er redelijk (voor mij) onbekende ingrediënten in (wijnsteenzuur?), die alleen bij een toko of delicatessewinkel te krijgen zijn. En wanneer heeft een drukke vrouw nou tijd om naar zo'n winkel te gaan?

Al staan er super lekkere dingen in (met mirin geglanceerde zalm, krokante kruimelaars met chocolade en marshmallows, curry in a hurry), niet alle gerechten in dit kookboek zijn helemaal mijn ding. Sommigen zijn net iets te Engels en net iets te zwaar. Toch zou ik Nigella Express een aanrader noemen voor mensen die van lekker fast food houden.

Nigella Express
Nigella Lawson
ISBN: 9025426085
Prijs: 34,95
Uitgeverij: Contact