Astrid Joosten - Onmogelijke liefdes

Media door Lot

Astrid Joosten (1958) is televisiemaker en journalist. Eerder schreef zij de boeken Verboden liefdes en samen met Thérèse Boer Gek op wijn en Vrouwen gek op wijn.

Het verhaal
In 2002 verscheen het boek Verboden liefdes, waarin Astrid Joosten minnaressen van getrouwde mannen interviewde. Openhartig vertelden de vrouwen, soms voor het eerst, over dit geheime deel van hun leven. Het boek gaf antwoorden op een aantal vragen: zijn minnaressen afhankelijke vrouwen die smachtend wachten totdat hij weer langskomt? Hoopt zij dat hij ooit zijn gezin zal verlaten voor haar? Hoe voelt zij zich met Kerstmis, op Oudejaarsavond of wanneer hij zijn koperen bruiloft viert?

In 2010, acht jaar later, vraagt Astrid Joosten zich af hoe het met de vrouwen is. Zijn ze bijvoorbeeld, tegen hun eigen voornemens in, toch weer voor een getrouwde man gevallen of ziet hun leven er inmiddels anders uit? Ze sprak ze allemaal opnieuw.

Nieuw in dit boek zijn de gesprekken met getrouwde mannen die er een vriendin op na houden. Ook bedrogen echtgenotes komen aan het woord. Zijn de verhoudingen echt geheim of knijpt de echtgenote soms een oogje toe?

Openhartige gesprekken met:

  • Mannen die er naast hun gezin langdurig een vriendin op na houden.
  • Getrouwde vrouwen die langdurig bedrogen worden.
  • Vrijgezelle vrouwen die verslingerd zijn aan een getrouwde man.


En?
Astrid Joosten kende ik wel als een bekend gezicht op de Nederlandse televisie, maar nog niet als schrijfster. Ik heb de voorloper, Verboden liefdes, dan ook niet gelezen. Blanco begon ik aan Onmogelijke liefdes, een zeer interessante titel voor een boek!

Een boek dat een wereld voor me geopend heeft, de wereld van de verborgen liefdes, van bedrogen echtgenotes. Een wereld waar ik voor het lezen van dit boek alleen maar vooroordelen over had. Wie valt er nu voor een getrouwde man, wie kan zijn partner bedriegen en wie kan een buitenechtelijke relatie van zijn partner gedogen?

Ik heb dit boek met ontzettend veel verwondering en ook met plezier gelezen. Het maakt heel veel lastige zaken duidelijk, het is een verhelderend boekje. Met nuchtere benaderingen, maar waar het gevoel nooit ver weg is. Deze mensen kunnen niet zomaar genieten van hun gevoelens, maar moeten hun passie op een geheime, stiekeme manier beleven. Deze mensen zijn meestal wezens die in de schaduw leven en die dus niet echt naar buiten komen met hun verhaal.

Astrid Joosten heeft zowel vrouwen als mannen bevraagd over hun ervaringen, waardoor je merktas dan merk je wat voor een diversiteit er ook onder deze mensen bestaat: de grote liefde, de huisvriendin, de buitenlandse affaire, het vijandig gezin, twee vriendinnen en één minnaar, de liefde tot de dood, de hoop op de scheiding, de zondagsvrouw, de minnaar die echtgenoot wordt en nog veel meer!

De verschillende ervaringen zijn als korte verhalen weergegeven. Deze lezen erg makkelijk, je zit snel in 'de relatie, het verhaal. De verhalen doen me denken aan waargebeurde verhalen uit bladen als Libelle, Margriet en soms Viva, waarin vaak alleen vrouwen hun verhaal doen.

Ik heb dit boek aan mijn moeder, een vriendin en aan een vrouwelijke collega aanbevolen en ik raad jullie ook aan het te lezen. Het geeft een compleet beeld over mensen die verliefd werden op de 'verkeerde'. Weg met de vooroordelen! 

Onmogelijke liefdes
Astrid Joosten
ISBN: 9789044614992
Prijs: 15,00
Uitgeverij: Prometheus