DIY: Boekenleggers

Vrije tijd door Fleur
Herkenbaar to the max: je was lekker aan het lezen, maar weet niet meer op welke pagina je bent gebleven. Met deze originele boekenleggers is dat verleden tijd! Het leukste? Je maakt ze zelf - en het is nog makkelijk ook.

1. Een kind kan de was(knijper) doen
Weinig tijd, maar toch op zoek naar een beetje originele boekenlegger? Zet je schrap voor deze supermoeilijke tutorial! Je hebt nodig: een wasknijpertje en een blaadje. Pak je boek, blader naar de bladzijde waar je wilt stoppen, zet de knijper erop en schuif het blaadje onder de knijper. 
 
2. Paperhip
Ben je op zoek naar iets stevigers dan een boomblad, probeer dan eens dit handige boekenleggertje gemaakt van een paperclip. Pak een clip naar je kleur en houd hem horizontaal. De lange zijde van de paperclip buig je nu in het midden om naar boven. Als het goed is zie je nu twee 'lusjes': de bovenkant van je hartje, dat je zo over een boekpagina schuift. 
 
3. Exit ezelsoren
Ben je altijd geneigd om een ezelsoor te maken, zodat je kunt terugvinden waar je in een boek gebleven bent? Vanaf nu hoeft dit niet meer met deze 'hoek'-boekenlegger. Hoe je 'm maakt? Pak een envelop en knip een van de hoeken af. Het is de bedoeling dat je dan een hulsje in de vorm van een driehoek krijgt, dat je zonder moeite over de hoek van een boekpagina kunt schuiven. Om de driehoek op te vrolijken, kun je er nog een mooie tekst op schrijven. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een envelop met een kleur, of zelf een driehoek vouwen van mooi papier. 
 
4. Klassiek
Wie fan blijft van de klassieke boekenlegger, kan er zo een zelf in elkaar flansen. Zorg voor een stevig stuk papier of dun karton, eventueel met een mooie print. Perforeer er een gat in, haal er een mooi lint doorheen en klaar ben je. Natuurlijk kun je je boekenlegger nog pimpen met mooie (literaire) teksten of quotes.
 
5. Dat verdient een lintje
Echte bling bling-beesten kunnen hun hart ophalen aan deze tutorial. Benodigdheden: linten, lintklemmen en zo veel parels, stenen of kralen als je wilt. Knip het lint op zo'n lengte dat hij goed in het boek blijft liggen, maar ook een beetje uitsteekt. Bevestig vervolgens aan het eind van het lint een lintklem. Hier kun je tot slot alles aan hangen wat je wilt, bijvoorbeeld mooie stenen of een medaillon. Vrolijkheid gegarandeerd!
 
6. Strik
Voor wie de vorige vijf boekenleggers in drie minuten in elkaar geflanst heeft: deze how-to is ietsje moeilijker. Je hebt nodig: een paperclip, een stofje in een leuk kleurtje of met een gaaf patroontje, een beetje garen en secondelijm. Het is de bedoeling dat de stof uit twee lagen bestaat. Knip uit de stof die je gekozen hebt een reepje van zo'n 3 tot 4 centimeter. Duw het reepje in het midden een beetje in, zodat er een strikje ontstaat. Bind dit midden vervolgens vast met wat garen. Aan de achterkant van het strikje haal je nog een reepje stof van zo'n 5 à 6 centimer door het garen: dit zijn de lintjes die bij het strikje horen. Zet nu de strik op de paperclip door het midden van de strik (waar een opening zit op de plek van het garen) over de paperclip te schuiven. Zet het strikje vervolgens vast met wat secondelijm.

Beeld: Pinterest
 
Welke boekenlegger zou jij wel willen maken?