Kom naar Kopenhagen!

Reizen door Maresa

Vanaf de luchthaven kun je gemakkelijk naar het Centraal Station van Kopenhagen reizen. Zorg dat je met treinkaartjes altijd voor het laagste bedrag kiest, want anders zit je onnodig (en zonder dat je het doorhebt) met een kaartje voor de eerste klas. Vanaf het Centraal Station loop je in een paar minuten naar zowel een hotelbuurt als, aan de andere kant, het bruisende centrum.

Zoek goed en je vindt in Kopenhagen fantastische restaurants. Op het station is er bijvoorbeeld de uitstekende Amerikaanse eetgelegenheid O'learys. De sfeer, het eten, de enorme drinkglazen met veel ijsklontjes; alles klopt hier. Geniet van sweet chili pasta met kip en ketchup of ga voor de traditionele hamburgers met patat. Op de enorme tv-schermen kun je diverse sportwedstrijden volgen. Even naar het toilet? Geen probleem, dan kijk je daar gewoon verder. Zowel in het wachtgangetje als op het toilet zelf hangen namelijk ook tv-schermen.

Uitstekende Italiaanse, opvallend veel Indische, en lekkere vleesrestaurants vind je aan de Stroget, de grootste winkelstraat van Kopenhagen. Af en toe moet je een zijstraatje inslaan, maar dan heb je ook beet. Duur eten doe je in Nyhaven, op het terras aan een lief klein kanaal en met uitzicht op prachtig gekleurde huizen. Voor een lekker hapje tussen het winkelen door kun je naar de vele ijswinkeltjes aan de Stroget, of je kiest voor versgebakken crêpes of wafels met suiker, nutella of ijs.

Winkelen is ook een waar feest in Kopenhagen. Pinnen kun je op elke straathoek, maar echt nodig is het niet. Bijna alle winkels accepteren Maestro en met je creditcard kom je nog verder. Verder vind je aan de Stroget alle grote merken, zoals Topshop, Zara, diverse H&M's, New Yorker, en, vanaf eind 2010, ook Abercrombie & Fitch. Even iets anders dan kleding? Bezoek dan één van de uitgebreid vormgegeven speelgoedwinkels met grote lego-afdeling.

Aan het grote plein van Kopenhagen en in de Stroget vind je diverse doe-musea. Ripley's believe it or not is hier opgedeeld in vier musea, waaronder het museum van Hans Christiaan Andersen en het hoofdmuseum. Deze twee zijn ook gelijk de grootste aanraders en je koopt de entree met korting in een pakket. De andere twee musea zijn wat kleiner, en het museum met de wereldrecords is inmiddels vrij achterhaald.

Je kunt een lange wandeling maken vanaf het centrum naar het beroemde beeld van de kleine zeemeermin, maar de vervoersverbindingen in de stad zijn uitstekend. Neem dus voor het gemak de bus of (stads)trein, en bezoek in het park van de kleine zeemeermin ook eens het enorme kasteel met vestingstadje.

Voor de pretparkliefhebbers is er Tivoli. Dit authentieke pretpark heeft ook wat meer spectaculaire attracties, en is geopend vanaf half april. Vanuit de hoofdingang van het Centraal Station loop je meteen tegen de muren van het pretpark op.

Klaar met Kopenhagen? Alhoewel dat niet zo snel zal gebeuren, loont het sowieso om even de grens over te gaan. Binnen een half uur reis je van Kopenhagen per trein naar het Zweedse Malmo. De trein gaat over een bijzondere brug over het water, en je rijdt zo de grens over naar Zweden. Eenmaal daar kun je het knusse Malmo verkennen of verder Zweden in. Probeer eens echte Zweedse gehaktballen in een authentiek restaurant of proef de uitstekende pasta's die er worden geserveerd. Verder kun je naar diverse musea of de enorme toren in het nieuwe gedeelte van de stad. Kustwandelingen zijn hier ook een hele ervaring. Na een leuke middag in het gezellig centrum, waar je overigens uitstekend kunt winkelen, keer je op je gemak terug naar Kopenhagen.

Een uitstekend en ook nog eens betaalbaar hotel in Kopenhagen is Absalon. Dit hotel ligt zeer centraal; in de hotelbuurt op nog geen twee minuten lopen van het centraal station en een kleine supermarkt. Je kunt kiezen voor eigen of gedeelde faciliteiten, en wat je bespaart op het hotel kun je natuurlijk fijn uitgeven tijdens het winkelen.

Kopenhagen is, zeker voor een metropool, ook een vriendelijke stad. Toeristen worden er warm ontvangen en vrijwel iedereen spreekt goed Engels. Kom ook genieten van de sfeer, de cultuur, de winkels en het eten. Kom naar Kopenhagen!