Ze was in: Kopenhagen

Reizen door Eline
Oké, voor het weer moet je niet naar deze stad. Maar onwijs mooi is Kopenhagen wèl! De Deense hoofdstad ligt op amper anderhalf uur vliegen van Amsterdam en is een mengelmoes van hip design en prachtig oude architectuur.
 
Wie van pure, Scandinavische mode houdt en van een frisse, groene stad waar genoeg te zien is voor een korte stedentrip, moet zeker een bezoek brengen aan Kopenhagen. Afwijkend van mijn ikganaarhetzuidenopvakantie-intentie elke zomer, besloot ik samen met een vriendinnetje deze keer een paar dagen noordwaarts te trekken. Sla je spaarvarkentje maar stuk, want wie wil genieten van al het moois en lekkers dat Kopenhagen te bieden heeft, moet haar portemonnee trekken (lees: ongunstige koers met de Deense kroon). Maar zoals het een ware stedentripper betaamd, zijn we van de exclusieve hotspots tot undergroundplekjes gekomen. Hieronder een aantal tips voor een geslaagde reis naar Kopenhagen!


 
Shoppen
Om maar gelijk goed te beginnen: Kopenhagen is dè stad om te shoppen! Van de lange Strøget (een soort Kalverstraatachtige winkelstraat) tot de kleinere boetieks in souterrains in de Studiestraede: overal in de stad vind je plekken om heerlijk te winkelen. Typisch Deense merken als SamsøeSamsøe, Modström en persoonlijke favoriet Copenhagen Kasbah vind je hier in hippe winkelpandjes onder het straatniveau. Bij laatstgenoemde gingen we zelfs aan de bubbels met designer Tim Meickler, die elk jaar een show heeft op de Copenhagen Fashion Week! De zwarte jas die ik op de foto aan heb is van zijn label, en ik kon niet anders dan met dit fijne exemplaar naar huis gaan.
 
Een mooie plek om naartoe te gaan is het gigantische Magasin du Nord, een groot warenhuis waar Deense merken als Vila naast rekken van Topshop hangen. Wil je dure merken voor minder? Ga dan naar de outletstraat Langeliniepavillionen nabij Den Lille Havfrue, waar ook het beeldje van De Kleine Zeemeermin te zien is. Hier vind je merken als Jackpot en NoaNoa voor een zacht(er) prijsje. Wil jij je vergapen aan al het prachtige design op het gebied van meubels en interieuraccessoires, neem dan eens een kijkje in het Illums Bolighus, het meest geweldige designwalhalla midden in het centrum van Kopenhagen. In dit warenhuis van vier verdiepingen hoog zijn kneiterdure designmerken, maar ook iets betaalbaardere merken als Iittala en Bodum te vinden. 


 
Eten
Minstens zo belangrijk is het eten. Om je buikje hier te vullen moet je flink je portemonnee legen door de hoge voedsel- en drankprijzen. Dat maakt het eten in Kopenhagen niet minder lekker. De Denen houden van goed en vooral økologisk (?groen?) eten. Verantwoord, vers en lekker! Een fijn eettentje is Midpoint, waar je heerlijke salades en hamburgers kunt eten tegen een relatief goede prijs. Voor een goede lunch moet je zeker naar SeedJuice: de beste smoothies en lekkerste warme, knapperige broodjes met groente en verse vis krijg je hier! De beste koffie is te proeven bij Europa1989, een geweldig mooi koffiehuis. Geniet er lang van, want een simpele cappuccino kost omgerekend zo?n ?7,-. Een iets goedkopere cortado drink je bij Ricco?s. 
 
 
Cultuur
Uit Scandinavië komt naar mijn mening het mooiste design en gelukkig is er voor interieurfreaks als ik een keur aan designcentra in Kopenhagen. Het Danish Museum of Art & Design is het allermooist: in een prachtig gebouw komen hier de decennia van de vorige eeuw aan je voorbij, met elk haar meest kenmerkende design. Voor (grote) kinderen is er midden in de stad het pretpark Tivoli, compleet met achtbanen en suikerspinkramen. Schilderijen en beeldhouwwerk van de groten der aarde zijn te bewonderen in het National Museum of Art. Fijn wandelen en even uitblazen? Dat kan in het mooi aangeharkte Rosenborg Have. Met een beetje geluk kun je zelfs een live poppenkast meemaken!
 
Ben jij in Kopenhagen geweest en heb je nog tips?