De nieuwe show van Mylou Frencken!

Vrije tijd door Marit

Alles nog prachtig is inmiddels al twee jaar geleden, maar nog steeds zitten flarden ervan in mijn geheugen. Hoe ik om haar heb moeten lachen ondanks de wrange boodschappen die de weduwe van Bert Klunder uit over de positieve kanten van het alleen zijn. Haar show was krachtig, diepzinnig, taboedoorbrekend, maar ook lachwekkend en fijn.

Dit hoopte ik natuurlijk weer te vinden in haar nieuwe show Uit bed en vol verwachting zat ik in de zaal te wachten tot het licht doofde. Haar show begint als ze verward het podium op komt rennen in een kledingcombinatie die niet geheel (lees: geheel niet) fashion-verantwoord is. Het is de aanleiding om te vertellen dat ze "maar wat heeft aangeschoten" (ze komt recht uit bed?) en dat ze alles maar even zo laat. Daar hebben we ook direct het thema van de show te pakken: men laat alles maar. Het ontbreekt men aan daadkracht en alles wordt maar gelaten: een zin die meerdere keren terugkeert in de show.

Waar ik geraakt was door haar vorige show, liet deze show me zoeken naar hetgeen ik zocht. Ze deed typetjes na, maakte grappen over de verbrande hoofden van Volendammers (wat niet door de hele zaal gewaardeerd werd - Purmerend ligt immers erg dicht bij Volendam) en had het over dates en het huishouden. Tijdens sommige nummers danste ze zeer uitbundig en raar, wat mij weer het gevoel van experimenteel theater gaf ('kijk eens wat ik durf!') en totaal geen meerwaarde gaf aan de inhoud van het nummer, integendeel: ik vond het afbreuk doen.

Wat ik hoopte te vinden, vond ik niet. Ik vond de show oppervlakkig en simpel: alledaags cabaret en er zat eigenlijk niets in wat ik volgend jaar nog zal weten. In haar vorige show stond ze volledig in haar kracht en kreeg ik ontzettend veel sympathie voor haar. In deze show is ze wat gematigd, melancholisch en gewoon een beetje suf.

Op haar gastenboek lees ik echter heel andere berichten: pagina's lang stromen de berichten binnen van mensen die zo van haar genoten hebben. Berichten over hoe mooi haar nummers zijn, hoe gevoelig en hoe breekbaar. En er moet ook gezegd worden: de combinatie van gitaar, piano en haar stem is zeker mooi

Mij heeft ze dit jaar niet voor zich gewonnen, maar aan haar gastenboek te zien wel vele anderen. En ach... meeste stemmen gelden, toch?

Ben je toch nieuwsgierig geworden naar Mylou Frencken en haar nieuwe show, kijk voor de speellijst op haar website.