Glamrock versus hippie chic

Mode & trends door Redactie Ze.nl

Ontwerpers laten zich vaak inspireren door vervlogen jaren of juist door de futuristische toekomst. Afgelopen seizoenen hingen de winkels vol met jaren '80: leren jasjes, powerschouders, studs en jeans. Aankomende zomer wordt de toon liever: de jaren '70 zijn inspiratiebron geworden.

Kleuren
Vrolijke, licht vervaagde jaren '70-kleuren, die een verwassen uitstraling hebben. Gedempte tonen als vaal blauw, beige en licht kaki. Een scala pastels aangevuld met meer intense, fellere kleuren als geel, violet en zelfs rood en felblauw.


Eyecathers
Een combinatie van elegante jasjes van Jackie-O en meer romantische, strakke jasjes en trenchcoats. Tops versierd met edelstenen of prints van edelstenen. Knielange rokjes, 7/8 broeken, joggingbroeken als daily wear en high school-shirts. Strepen en bloemen all over. Ook de tuinbroek komt terug, zowel in spijkerstof als in leer of van gebloemd katoen. Veel is mogelijk. En tot slot vooral heel veel denim. Dit seizoen mag zelfs de denim op denim-combinatie die altijd tot een grote no go werd bestempeld. Daarnaast zul je in iedere collectie een witte jeans tegenkomen.

Materialen
Ook aankomende seizoenen worden er weer veel vintage materialen gebruikt. Daarnaast staat katoen centraal. Het liefst de organic versie, want natuurvriendelijke materialen worden steeds belangrijker. Ook wol krijgt een grote rol, vooral als deze tot de draad toe versleten en verwassen lijkt. Verder zijn er veel sportinvloeden te zien in het materiaalgebruik: comfort is belangrijk. Zachte denims, dik katoen en zelfs fleece zullen de revue passeren. Aangevuld met chiffon, kant en satijn voor de vrouwelijke femme fatale-look.

Accessoires
Voor de zomer is de jaren '70-invloed vooral bij de zonnebrillen te zien. Grote glazen en bijzondere printjes benadrukken het hippie chic-gevoel. Ook de normale bril krijgt een seventies sausje. Couturier Frans Molenaar liet al eerder weten samen met Pearle het jaren '70-opnieuw in productie te laten nemen. Behalve de brillen mag je ook met de rest van je accessoires over the top gaan. Groot, groter, grootst is het motto. Van houten kettingen tot brede riemen; hoe groter hoe beter. 

Mix en match
Het is onmogelijk om je net aangeschafte eighties-garderobe bij het grofvuil te zetten en een geheel nieuwe collectie aan te schaffen. Gelukkig is de mix van stijlen met invloeden uit het verleden misschien nog wel de grootste trend van aankomend jaar. De jaren '70 en '80 mixen zelfs heel goed met elkaar. Een leren jasje of een colbert met schoudervullingen over een liefelijk bloemenjurkje staat fantastisch. Mixen en matchen zijn nog steeds veel gehoorde sleutelwoorden in de mode. Items die sowieso nog wel even mee gaan zijn onder andere de boyfriendjeans en -blazer, de enveloppetas, leggings van verschillende materialen en met verschillende prints en natuurlijk het leren jasje.

Verheug jij je op een nieuw seizoen met gebloemde jurkjes en pasteltinten of is er een andere stijlperiode die je graag weer terug ziet komen?