De vrouw die met vuur speelde

Media door Marieke_B

In Mannen die vrouwen haten maakten we kennis met journalist Mikael Blomkvist en professioneel hacker en tevens wiskundig genie Lisbeth Salander. Een ongewoon duo, maar samen in staat tot grootse prestaties. Zo losten ze een afschuwelijk familiegeheim op en leerden ze elkaar daarbij goed kennen. Iets dat Lisbeth nog niet eerder ervaren had: door haar traumatische jeugd heeft ze een flinke muur om zich heen gebouwd waar niemand ooit doorheen kwam. Tot Mikael ten tonele verscheen...

De vrouw die met vuur speelde
Lisbeth kan maar moeilijk omgaan met die gevoelens en zorgzaamheid. In het vervolg, De vrouw die met vuur speelde, is ze dan ook halsoverkop vertrokken uit Zweden voor een lange wereldreis. Van de één op andere dag hoort Mikael niks meer van haar. Zelf timmert hij echter lekker aan de weg met zijn blad Millennium. Met twee andere journalisten werkt hij samen om schokkende artikelen en een opzienbarend boek uit te brengen over een groot landelijk schandaal: vrouwenhandel met jonge meisjes uit het Oostblok.

Als de twee journalisten en ook Nils Bjurman -de voogd van Lisbeth Salander waar zij in deel 1 al een appeltje mee schilde- worden vermoord, wijzen de vingerafdrukken op het wapen naar Lisbeth. Mede door haar verleden en bijbehorende reputatie is zij verdachte nummer één. Lisbeth is onvindbaar, maar Mikael gelooft heilig in haar onschuld. Hij duikt in de zaak en begint langzaam maar zeker verbanden te zien tussen de moorden en hun bijna afgeronde onderzoek naar vrouwenhandel.

Dan wordt een goede vriendin van Lisbeth ontvoerd door een motorbende en gaat Lisbeth er in haar eentje achteraan. Dit resulteert in een bloederige confrontatie met leider Zala, die ze nog kent uit haar verleden...

En?
Met De vrouw die met vuur speelde heeft Stieg Larsson opnieuw een geniale misdaadroman afgeleverd. De dikke pil van maar liefst 568 pagina's boeit van begin tot einde en weet je volledig op te slokken. Het verhaal wordt verteld vanuit steeds wisselende perspectieven, waardoor je een zeer complete indruk krijgt van de ingewikkelde situatie waarin de hoofdpersonen zich bevinden.

Vooral Lisbeth Salander is een zeer boeiend personage dat in dit deel nog veel verder uitgediept wordt. Bleef in deel 1 haar verleden nog afgeschermd en daardoor erg geheimzinnig, in De vrouw die met vuur speelde wordt ze erdoor achtervolgd en komen we als lezer stukje bij beetje steeds meer over haar te weten.

Stieg Larsson weet de overload aan informatie en personages op een boeiende manier te beschrijven en ordenen, waardoor het boek geen moment verveelt. Het omvangrijke verhaal bevat spanning, veel vaart en onverwachte wendingen. Laat je vooral lekker meeslepen en bereid je zo voor op het derde en afsluitende deel: Gerechtigheid!

De vrouw die met vuur speelde
Stieg Larsson
ISBN: 905672309X
Prijs: 19,95
Uitgeverij: Signatuur

Verfilming
De trilogie van Stieg Larsson is per deel verfilmd. Mannen die vrouwen haten was al een groot succes en is inmiddels verkrijgbaar op dvd. Op 21 januari is het de beurt aan De vrouw die met vuur speelde, waarna op 25 maart het laatste deel Gerechtigheid te zien zal zijn. Bekijk hieronder de trailer!