Review: Millennium 2

Media door Marieke_B

Nadat we in film 1, Mannen Die Vrouwen Haten, kennismaakten met hoofdpersonen Lisbeth Salander (Noomi Rapace) en Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist), snakten we al snel naar meer. In het begin was het erg wennen aan de ietwat vreemde Zweedse taal en het goed moeten lezen van de ondertiteling, maar daarna werden we door deze bijzondere karakters al snel meegesleept in het spannende verhaal, geschreven door wijlen Stieg Larsson. Boek 2, De vrouw die met vuur speelde, is het meest duistere deel van de trilogie. Zou dit ook op het grote doek goed overgebracht worden?

Het verhaal
De rust is wedergekeerd op de redactie van het tijdschrift Millennium, waar Mikael Blomkvist de scepter zwaait. Samen met twee jonge journalisten duikt hij in de duistere wereld van de Zweedse vrouwenhandel en is van plan daar zowel een boek als speciale editie van zijn magazine over uit te brengen. Voor het zover is, wordt het tweetal echter op brute wijze vermoord en ook advocaat Nils Bjurman, voogd van Lisbeth Salander, wordt dood aangetroffen. De vingerafdrukken op het moordwapen wijzen naar Lisbeth, dus de jacht op haar wordt geopend. Lisbeth is echter onvindbaar.

Mikael gelooft als enige in haar onschuld en dus start hij zijn eigen onderzoek, met hulp van zijn collega's bij Millennium. Hij begint verbanden te zien tussen de moorden en het onderzoek naar vrouwenhandel waar zij mee bezig waren. Als een vriendin van Lisbeth, Miriam Wu, wordt ontvoerd door een motorbende, besluit Lisbeth er zelf achteraan te gaan. Dit resulteert uiteindelijk in een bloederige confrontatie met ene Zala, die zij nog kent uit haar verleden...

En?
Millennium 2: De Vrouw Die Met Vuur Speelde is door regisseur Daniel Alfredson erg gaaf verfilmd. Vroegen we ons in deel 1 nog af hoe het toch zo is gekomen dat Lisbeth Salander is wie ze is, met haar ijzersterke principes en de dikke muur om zich heen, in deze film komen we daar stukje bij beetje achter. Hoewel ze het fijn vindt dat Mikael in haar onschuld gelooft, is dat nog altijd geen reden om hem dichtbij te laten komen of zelfs te vertrouwen. Als ze het heft in eigen hand neemt, wordt duidelijk wat voor een vrouw Lisbeth is en krijgen we meer en meer respect voor haar. Bovendien is het mooi om te zien hoe Mikael weigert te geloven dat zij deze moorden heeft gepleegd. Niet alleen omdat hij bij haar in het krijt staat (ze heeft immers in deel 1 zijn leven gered), maar ook omdat hij veel om Lisbeth geeft - ondanks haar pogingen om uit zijn leven te verdwijnen.

De rol van Lisbeth wordt weer fantastisch vertolkt door Noomi Rapace, die met deze filmreeks in één klap uitgegroeid is tot een ster van wereldformaat. Ze maakt zich het personage Lisbeth Salander helemaal eigen en levert sterk, geloofwaardig acteerwerk af. De Zweedse taal geeft de film wederom veel charme en een soort exclusiviteit: het is geen enorm Amerikaanse blockbuster met een gigantische budget en overdreven special effects waar je naar zit te kijken. Een prettig gegeven.

Het boek is hier en daar heel uitgebreid, maar de film heeft constant veel vaart. Onvermijdelijk is wel dat het einde heel open is en daardoor blijf je als kijker achter met veel vragen. Geen nood, deel 3 Gerechtigheid zal je redding zijn! En daarvoor moet je nog even wachten tot 25 maart... Gaat dit zien!

Millennium 2: De Vrouw Die Met Vuur Speelde is vanaf 21 januari te zien in de Nederlandse bioscopen.