Mannen die vrouwen haten

Media door Maresa

Mannen die vrouwen haten is het eerste deel van de Millennium-reeks van schrijver Stieg Larsson. Deze inmiddels verfilmde boekenserie staat hoog op de verkooplijsten en, naar wat ik ondervond, geheel terecht. Het begin is even doorkomen, maar daarna is het verhaal de moeite waard en blijkt ook zeker de ietwat moeizame start van het verhaal een doel te hebben.

Mijn fascinatie ging uit naar één van de hoofdpersonen, Lisbeth Salander. Deze jonge vrouw lijkt de ergste dingen te hebben meegemaakt, maar lijkt dankzij haar superieure intelligentie altijd raad te weten met onrecht. De andere hoofdpersonage Mikael Blomkvist is een journalist van middelbare leeftijd die net een blamage van zichzelf heeft gemaakt in de media. Wat zijn hiervoor zijn drijfveren?

Gaandeweg krijgt het verhaal een grimmige ondertoon als Mikael een moord gaat onderzoeken. Wie weten meer dan ze vertellen? De slimme Lisbeth wordt ingeschakeld om Mikael te helpen. Mikael kan totaal geen hoogte van haar krijgen, en Lisbeth laat zich absoluut niet lezen. Toch lijkt er een band te ontstaan tussen de twee.

Eigenlijk moet je bij dit boek zo min mogelijk over het verhaal weten, dus laat ik het hierbij. Laat je lekker zelf meevoeren en lees Mannen die vrouwen haten. Het boek is het zeker waard.

Morbide feit: de auteur heeft niets meegekregen van zijn succes. Hij overleed nog voor zijn boeken uit werden gebracht aan een hartstilstand. Stieg Larsson werd slechts vijftig jaar oud.

Mannen die vrouwen haten
Stieg Larsson

ISBN: 9056723081
Prijs: 10,00 euro
Uitgeverij: Signatuur