Stop met roken!

Sport & gezondheid door Redactie Ze.nl

Het goede nieuws is dat steeds meer mensen stoppen met roken en het ook volhouden. Er zijn een heleboel mensen voor jou gegaan, dus waarom zou het jou niet lukken? Hieronder dan ook enkele tips en manieren om te stoppen met roken (en het ook vol te houden). En ik kan het als ex-rookster weten: je kunt echt zonder die stinkstokken. ;-)

  • Denk niet: ik mag nooit meer roken! Maar: vandaag rook ik niet.
  • Je hoeft het niet alleen te doen. Er zijn tal van hulpmiddelen om het stoppen te ondersteunen. Denk aan pleisters, kauwgom en alternatieve middelen. Kijk welke methode het beste bij jezelf past. Er is niet één beste manier. Iedereen doet het op zijn eigen manier en kijk of je het prettig vindt. 
  • Geef niet te snel op. Ben je na een tijdje toch weer begonnen met roken? Geeft niets, er is nog niets verloren. Veel mensen die voorgoed gestopt zijn, hebben er meer dan één keer over gedaan om het te laten slagen.
  • En ja, daar komt-ie toch weer: bedenk dat je enorm veel geld bespaart. Met het roken van een pakje per dag steek je toch al gauw 138 (!) euro per maand letterlijk in de fik! Daar kun je veel andere dingen voor kopen die je leuk vindt. Zet het geld dat je normaal aan het roken uitgeeft daarom opzij en beloon jezelf regelmatig met iets leuks.
  • Bedenk dat de lichamelijke ontwenningsverschijnselen tijdelijk zijn. Hooguit twee weken. Toch geeft het al veel eerder resultaat, zonder dat je het misschien doorhebt. Daarna is het psychisch en een kwestie van gewoontes doorbreken. En net als iedere verandering is dat even wennen. Maar ook het niet-roken wordt op den duur een gewoonte. Ga bij jezelf na wanneer jij het snelst een sigaret opsteekt. Na het eten? Uit verveling? Zoek afleiding. Voor de gezelligheid? Relativeer dan. Gezelligheid valt of staat niet met het al dan niet roken van sigaretten.
  • Doorgaan met roken om niet aan te hoeven komen is zonde. Roken versnelt dan wel de stofwisseling, maar het versnelt ook het ouder worden van je huid. Neem de verhalen van mensen die tientallen kilo's zijn aangekomen na het stoppen met een korreltje zout. Gemiddeld kom je hooguit een paar kilo aan, doordat je stofwisseling weer normaler wordt. De andere kilo's komen veelal doordat men al dan niet bewust meer is gaat snoepen, al zullen ze dat niet snel toegeven of überhaupt doorhebben. Maar dat heb je echt zelf in de hand. Zoek ook hier afleidingen, waarbij je niet kunt roken en ook nog eens iets aan de kilo's doet (bijv. zwemmen).
  • Vermijd de eerste tijd zo veel mogelijk sociale situaties waarbij de verleiding te groot wordt. Bezoek even geen verjaardagen of feesten. Ontkom je er niet aan? Vertel op een feestje dat je bent gestopt, of ga op bezoek bij vrienden die ook niet roken.
  • Roken tegen stress zit tussen de oren. Sterker nog: roken gééft stress. Hoe vaak gebeurt het niet dat je opeens ontdekt dat je geen sigaretten meer hebt en alles gesloten is? Help! Of dat je ergens niet mag roken zoals in vliegtuigen (en tegenwoordig trouwens bijna helemaal nergens meer)? Help! Er zijn tal van andere en bétere manieren om te ontspannen en er zullen altijd momenten van stress in je leven voorkomen, daar ontkom je niet aan. En het voordeel van het bijna nergens meer mogen roken is dat je minder snel in de verleiding komt.
  • Doe het samen met iemand die ook wil stoppen. Dat kan erg veel schelen.
  • Ooit heb je niet gerookt. Toen functioneerde je ook prima. Denk dus niet dat je niet zonder het roken kunt. Dat kun je wel!

De feiten
- Roken is de hoofdoorzaak van longkanker. Van alle longkanker in Nederland is 90% toe te schrijven aan roken.
- Longkanker is een zeldzame aandoening bij niet-rokers. Minder dan 1% van de niet-rokers zal ooit overlijden aan longkanker.
- Roken is een van de belangrijkste doodsoorzaken van de Nederlandse bevolking. Bij rokers is het de belangrijkste doodsoorzaak.
- Van alle rokers overlijdt één op de twee rokers ten gevolge van aan roken gerelateerde aandoeningen.
- Rokers leven gemiddeld dertien jaar korter dan niet-rokers.
(Bron: kwfkankerbestrijding.nl)

Nuttige sites die je echt eens goed zou moeten doorlezen:
www.allesoverstoppenmetroken.nl
www.stivoro.nl
www.ikkanstoppen.nl

En geloof me, als het mij lukt, lukt het jou ook! Veel succes!