Vergeet die lekkernijen

Sport & gezondheid door Redactie Ze.nl

Op dit soort momenten is het juist het zwaarst, want waar denk je de hele tijd aan? Juist: aan die lekkere chocoladeletter die nog in de kast ligt, een heerlijk gevuld kerstkransje of dat stukje banketstaaf die, even in de oven, oh zo lekker is. Hoe kun je je gedachten op iets anders zetten zodat je niet constant aan eten denkt?

Pak een goed boek
Op deze manier kun je je gedachten zo verzetten dat je niet eens meer aan eten denkt. Je kunt je lekker inleven in het boek: wint de vampier of de weerwolf?

Zorg dat je lekkere gezonde producten in huis hebt
Niet alleen ongezonde dingen zijn lekker, ook gezonde producten kunnen erg smakelijk zijn. Iedereen heeft wel iets gezonds dat hij of zij lekker vindt, voor de een is dat een sappige peer, voor de ander een stukje komkommer of een schaaltje magere vla. Op deze manier heb je toch wat aangenaams te eten en ben je ook nog hartstikke gezond bezig. Weg is de zin in zoetigheid.

Een goede film kan wonderen doen
Zet een goeie film op en leg de afstandbediening aan de andere kant van de kamer, zo kun je de film niet gemakkelijk op pauze zetten om wat lekkers te gaan halen. Waarschijnlijk zul je niet eens aan wat lekkers denken als de film spannend genoeg is.

Hardlopen
Niet alleen hardlopen maar ook andere vormen van beweging kunnen je erbij helpen om over je lekkere trek heen te komen. Tijdens het sporten denk je vaak niet aan eten en ook staat sporten erom bekend dat het je eetlust laat verdwijnen. Vergeet niet na het sporten een kleinigheidje te nemen zoals een schaaltje magere yoghurt om de tekorten in je lichaam weer aan te vullen. Als je dit niet doet zul je later op de dag trek krijgen.

Drinken
Soms kan je lichaam het verschil tussen trek en dorst niet helemaal goed plaatsen. Bovendien geeft een flesje water of een grote kop hete thee je al snel een verzadigd gevoel. Natuurlijk kun je bij de thee wel een klein koekje nemen zoals een biscuitje of theeleutje. Dit is alleen verstandig als je maat weet te houden en niet direct het hele pak leeg eet.

Kortom allemaal tips om de verleidingen te weerstaan zo rond de feestdagen. Natuurlijk kun je tijdens de kerstdagen wel wat lekkers snoepen maar probeer er hiervoor nog even weerstand aan te bieden.

Dit artikel is geschreven door Tessa Stroet, voedingsdeskundige bij www.valtaf.nl