Lijst der lijsten

De maatschappij door Micky

Voor jullie heb ik niet de top 10 scheidingen onder de celebs op een rijtje gezet en ook niet de meest gezochte persoon (lees: Lieke van Lexmond). Nee, zie hier de lijst over het tijdperk waarin we nu leven: digitaal, internet en met social media. Het is een overzicht van wat wij op het internet uitspoken en om jullie wederom tientallen lijstjes te besparen, een inleiding met een link naar het oorspronkelijke bericht.

Meest gebruikte site van Nederland
Google is tot op heden onverslaanbaar. Al jaren is de zoekmachine de meest gebruikte website in Nederland. De nummer 2 en 3 zijn ook niet heel verrassend, dat zijn namelijk YouTube en Hyves. Grappig om te weten is dat de crisis van invloed is geweest op deze lijst: Cheaptickets.nl is de grootste stijger en kreeg het voor elkaar om 160 plaatsen op te schuiven!

Meest gezochte termen in Google
Ik denk dat er maar weinig mensen zijn die Google niet gebruiken. De nummer 1 zoekterm van dit jaar is alleen wel een beetje opmerkelijk: 'Hyves'. Waarom typen mensen het adres niet gewoon meteen in? In tijden van crisis blijkt ook dat termen als 'gratis', 'korting' en 'aanbieding' hoog scoren. De meest gezochte sporter in 2009 is Sven Kramer. Als je van lijstjes houdt, moet je zeker even verder kijken hier, het zijn er genoeg.

Meest bekeken en gezocht op YouTube
Het mooie van deze lijst is dat iedereen er in voor kan komen. Je hoeft niet rijk en bekend te zijn, en je kunt er wel bekend door worden. De meest bekeken video kennen we inmiddels allemaal wel: Susan Boyle bij Britain's Got Talent. Eén van mijn favorieten is de nummer 3: 'JK Wedding Entrance Dance'. Op deze website vind je een overzicht van de populairste zoektermen per maand en de populairste filmpjes.

Meest populaire woord
Niet zozeer een digitaal gerelateerd lijstje, maar de nummer 1 is onlosmakelijk verbonden met het internet. Het werd niet kopvoddentaks of vaccinatieangst, het meest populaire Nederlandse woord van 2009 is: 'Twitteren'. Verder is de top 15 meest populaire woorden wereldwijd als volgt: 1: ook Twitter, op 2: Obama. In Amerika is zijn naam zo populair, dat mensen er andere woorden van gaan maken, zoals ObamaCare en Obamamania. Zie hier de volledige top 15.

Populaire topics op Twitter
Als Twitter het meest populaire woord is, dan moeten we daar de lijstjes er ook maar eens bij pakken. Aan de hand van zoekwoorden, hashtags (herkenbaar aan het #-teken voor een woord) en zinnen, sprong één topic het afgelopen jaar er toch wel boven uit: de Iraanse verkiezingen. Hier vind je een overzicht van de meest gezochte termen per categorie - zoals, mensen, tv-shows en films. Interessante lijstjes!

Woord van het jaar
Woord van het jaar was toch Twitter? Nee, Twitter is het meest populaire woord, en er bleek dus ook nog een verkiezing te zijn voor het woord van het jaar (hoezo lijstjes zijn verwarrend?). Twitter komt in dit lijstje niet aan de orde (wel twitterazzo op nummer 9, maar dat terzijde). 'Swaffelen' is uit (winnaar 2008), 'ontvrienden' is in en mag zich het woord van het jaar noemen. Bekijk hier de volledige lijst.

Nog een paar om het af te leren: de meest gezochte zoektermen van Bing en de nummer één vage uitdrukking is "Je ding doen" (laten we dat alsjeblieft ook niet meer zeggen). Oh, en als je benieuwd bent naar de 12 irritante typetjes van Facebook, klik dan op de link.