Ik moest mijn land ontvluchten

Media door Micky

Vesna Maric (1976) groeide op in Mostar, Bosnië en Herzegovina. Ze was pas zestien jaar toen de oorlog in haar land uitbrak. In haar autobiografische boek Ik moest mijn land ontvluchten schrijft zij over haar vlucht naar Engeland en hoe het is om van de ene op de andere dag een vluchteling te zijn. Vesna is tegenwoordig schrijfster en journalist.

Het verhaal
Vesna's leventje ziet eruit zoals het leven van de meeste zestienjarige eruitzien. Haar leven vult zich met school, bezoekjes aan het café en leuke dingen doen met vriendinnen. Maar opeens is haar toekomst niet meer zeker. Het is 1992 en de Bosnische oorlog begint. Het leven in haar stadje Mostar wordt gevaarlijk, omdat sluipschutters de stad bedreigen. Weg zorgeloze leven, weg school en weg leuke tripjes. Er is maar één uitweg. Samen met haar zusje moet Vesna uit haar geboorteland vluchten. Gepropt in een volgepakte autobus vol met vrouwen en kinderen laat Vesna haar ouders achter. Ze vluchten naar Engeland, waar zij en haar zusje een nieuw bestaan moeten opbouwen. Maar hoe doe je dat? Zonder ouders? Zonder toekomst? En in de onzekerheid of ze ooit nog terug naar huis keert?

En?
In Ik moest mijn land ontvluchten kom je erachter hoe moeizaam en eenzaam het bestaan is als vluchteling. Vesna heeft naast haar eigen beleving van de oorlogstijd en haar tijd in Engeland ook wat verhalen van haar medevluchtelingen opgeschreven. Hierdoor zie je het verhaal duidelijk door de ogen van Vesna en is het verhaal beeldend en vollediger. Wat ik goed vind, is dat ze schrijft over de betutteling door vrijwilligers en het stereotiepe beeld van 'vluchteling'. Vesna ziet zichzelf niet als een vluchteling en wil het liefst ook normaal behandeld worden, ook al wordt dit dus niet gedaan.

Vesna beschrijft haar veelbewogen leven op een uitgebreide manier. Persoonlijk las ik het boek niet lekker weg en ik had ook niet erg de 'drang' om verder te lezen. Verwacht geen spannend boek met cliffhangers, dat kan ook niet over een serieus onderwerp als oorlog. Het is een persoonlijk verhaal en zal de lezer dan ook meer informeren in plaats van vermaken. Ben je geïnteresseerd in dit soort verhalen, dan raad ik je het zeker aan. Maar niet als je op zoek bent naar een lekker spannend leesboek. Ik had denk ik met een iets andere instelling het boek moeten lezen. Maar desondanks is het zeker een interessant verhaal!

Ik moest mijn land ontvluchten
Vesna Maric

ISBN: 9789089900883
Prijs: 18,95 euro
Uitgeverij: De Boekerij