Vaginisme: wat is dat nou?

Intiem door Dagmar

Vrouwen die kampen met vaginisme spannen de spieren van hun bekkenbodem aan wanneer er iets in de buurt van hun vagina komt: dit kan gaan om een tampon, een vinger of een penis. Deze spieren kunnen zich zo erg aanspannen dat de vagina helemaal dicht aanvoelt en er absoluut niets meer in kan... Compleet op slot!

De gedachte aan seks kan er al voor zorgen dat de spieren zich aanspannen, maar dit kan ook pas het geval zijn wanneer het vrouwelijke geslachtsdeel wordt aangeraakt. Deze aanspanning van de spieren gebeurt vaak geheel onbewust: de vrouw wil namelijk niets liever dan seks hebben met haar partner, maar het lukt gewoon niet. Wanneer het wel lukt, gaat het gepaard met veel moeite en pijn. Hierdoor raak je in een vicieuze cirkel: angst voor de pijn, aanspannen, pijn. De angst voor penetratie wordt steeds groter waardoor er steeds meer aangespannen wordt en het ook steeds meer pijn gaat doen.

Soorten vaginisme

  • Apareunie: Dit houdt in dat bijvoorbeeld wel een vinger naar binnen kan komen, maar de gemeenschap lukt niet.
  • Compleet vaginisme: Wanneer werkelijk niks je vagina binnenkomt (penis, vinger en tampon) is er sprake van een compleet vaginisme.
  • Dyspareunie: Je kunt wel gemeenschap hebben, maar dit gaat dan wel gepaard met enorme pijn.
  • Secundair vaginisme: Vroeger kon je wel gemeenschap hebben, maar tegenwoordig niet meer.
  • Situatief vaginisme: Het kan ook voorkomen dat je de ene keer wel last hebt van vaginisme en de andere keer niet... Dit kan bijvoorbeeld liggen aan een andere sekspartner.

Waar komt die aanspanning vandaan?
Waarom iemand last heeft van vaginisme is vaak moeilijk te zeggen. Door een verkrachting, aanranding of nare verhalen over seks kan er een psychische oorzaak zijn ontstaan. Het kan ook zo zijn dat de ontmaagding zoveel pijn deed dat dat vaginisme heeft veroorzaakt. Ook kan er sprake zijn van een te nauwe vagina (wat vrijwel bijna nooit het geval is) of een wondje of ontsteking in de vagina. Wanneer je in een slechte relatie zit kan vaginisme optreden doordat je lichaam je dan als het ware beschermt tegen je partner.

De oplossing!?
Het is heel belangrijk dat je hulp zoekt wanneer je last hebt van vaginisme. Maak een afspraak met je gynaecoloog... Deze zal je waarschijnlijk doorsturen naar een seksuoloog. Je moet namelijk leren je bekkenbodemspieren te ontspannen en daar heb je een gespecialiseerd persoon bij nodig. Alleen kom je er niet! Het helpt niet om maar stug door te gaan met toch proberen seks te hebben, want dat maakt het alleen nog maar erger. De angst voor de pijn en de pijn zal steeds erger worden!

Ontspan je spieren...
Bij de seksuoloog krijg je speciale ademhalings- en ontspanningsoefeningen om je bekkenbodemspieren te leren ontspannen. Ook kan het zo zijn dat je kunststof staafjes krijgt (pelottes) die een oplopend formaat hebben, waarmee je kunt oefenen.

150.000 vrouwen in Nederland hebben vaginisme. Het is even een grote stap om naar een seksuoloog of gynaecoloog te stappen met dit probleem, maar achteraf zul je erg opgelucht zijn!