Seksuele stoornissen: welke zijn er en wat doe je eraan?

Lichaam door Kristie


In theorie zou seks lekker, ontspannend en pijnloos moeten zijn. In de praktijk geldt dat echter voor velen van ons helaas niet. Er zijn veel problemen die tijdens het vrijen kunnen optreden en die nemen we bij dezen onder de loep.

Sommige vrouwen zijn onzeker en ervaren pijn of iets anders tijdens het vrijen, waar hun libido onder te lijden heeft. Wanneer je lichamelijk of psychologisch stoornissen ervaart bij seksuele prikkels, kan het dus zijn dat je een seksuele stoornis hebt. Een lichamelijk probleem kan daarnaast weer voor angst of stress zorgen, wat het lichamelijke probleem alleen maar verergert. Daarom is het belangrijk om eens goed bij jezelf na te gaan of je eventuele problemen hebt met seks, en wat je hieraan kunt doen.

 

 


Anorgasmie
Anorgasmie houdt in dat een vrouw moeite heeft met het bereiken van een orgasme of waarbij het niet lukt om een orgasme te krijgen. Vaak zijn de oorzaken hiervan psychisch en heeft het ook te maken met hoeveel of weinig ervaring je hebt. Het is namelijk belangrijk om eerst je eigen lichaam te (leren) kennen, waardoor je zelf weet wat wel of niet fijn is. Want hoe moet je partner het anders weten? Maar ook persoonlijke omstandigheden, cultuur en opvoeding kunnen hierbij een rol spelen. Conflicten en spanningen in je relatie, maar ook medicijnen, kunnen tevens anorgasmie veroorzaken. Het probleem ligt vaak bij de communicatie tussen jou en je partner.

Wat te doen? Als je echt iets aan dit probleem wilt doen, zul je gemotiveerd moeten zijn en moeten nagaan waarom je je in bed laat afremmen. Een orgasme faken is trouwens niet de oplossing: dat doen we óf omdat we ons schamen, óf omdat we onze partner niet willen teleurstellen en ook dit bevestigt weer het gebrek aan communicatie. Praat met elkaar en kom er samen achter wat jij lekker vindt! Komen jullie er samen echt niet uit? Dan kun je ook een afspraak met een seksuoloog maken, deze gaat dan samen met jou op zoek naar hetgeen wat het orgasme in de weg staat. Het is misschien een grote stap, maar bedenk dat een seksuoloog geen werk zou hebben als er niet veel meer mensen met problemen waren… Lees hier meer over anorgasmie.

Vaginisme en Dyspareunie

Vaginisme wil zeggen dat je je spieren in een reflex aanspant en dan vooral de bekkenbodemspieren. Deze reactie gebeurt meestal niet bewust en vaak tijdens de seks. Dit maakt het voor een vrouw heel lastig om seks te hebben, omdat het lichaam zich hevig verzet tegen hetgeen wat de vagina nadert (*jawsgeluidjemodus aan*). Wat kenmerkend is voor vaginisme, is dat het routinematig optreedt en dat vrouwen hierdoor vaak in een vicieuze cirkel terechtkomen. Ervaar je immers vaak pijn tijdens het vrijen, dan word je al bij voorbaat angstiger en dat kan de situatie alleen maar verergeren.

Dyspareunie is een vorm van vaginisme waarbij er ook pijn optreedt. Dit kan tijdens het vrijen zijn, maar ook bij hard stoten of zelfs alleen al als de vagina wordt aangeraakt. Dyspareunie wordt gezien als een psychosomatische klacht. Pijn tijdens de seks komt meestal voort uit een combinatie van lichamelijke én psychische klachten. Lichamelijke oorzaken kunnen bijvoorbeeld uitgedroogde slijmvliezen of een vaginale infectie zijn. Als er puur lichamelijke factoren meespelen is er sneller en gemakkelijker wat aan te doen dan wanneer er psychische klachten meespelen. 

Wat te doen? Ga eerst na of er een lichamelijke oorzaak kan zijn en raadpleeg hiervoor een arts. In sommige gevallen kan glijmiddel ook al helpen om de vagina toegankelijker te maken. Werkt dit niet? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand en kan het zijn dat je in het verleden negatieve ervaringen hebt gehad met seks. Via cognitieve therapie wordt er ingegaan op de aard van deze ervaringen en je  leert zo je seksualiteit weer een plaats te geven. Daarnaast kun je ook in therapie om je spieren te leren ontspannen. Je oefent hierbij het bewust en onbewust aanspannen van je bekkenbodemspieren, maar ook hoe je het beste om kunt gaan met je ademhaling.

 

 

 

 


Libidostoornis
Bij libidostoornissen gaat het om in hoeverre je verlangen naar seks hebt. Dit kan zowel te veel als te weinig zijn. Geen zin hebben in seks kan zowel psychische als fysieke oorzaken hebben. Het komt vaker voor dat mensen een (te) laag libido hebben, dan dat ze een te hoog libido hebben.

Wat te doen? Uiteindelijk is het de bedoeling dat je vaker zin hebt en ook meer initiatief neemt. Je moet je dus openstellen. Qua medicatie is er veel mogelijk, zo kun je anticonceptiva met een hoog oestrogeengehalte proberen of alternatieve kruiden zoals ginseng. Maar omdat de wetenschappelijke effecten op dit gebied nooit zijn bewezen, is medicatie in combinatie met (gespreks)therapie misschien een betere keuze die je op de lange termijn ook meer zal helpen.

Opwindingsstoornis

Het kan ook voorkomen dat je geen of te weinig vermogen hebt om opgewonden te raken. Bij de vrouw is er dan sprake van verminderde vaginale lubricatie (niet vochtig genoeg down there). Ziekte of medicatie kunnen hier een invloed op hebben, maar het kan ook een gebrek aan hormonen zijn. De manier van het vrijen kan ook bepalend zijn.

Wat te doen?

Glijmiddelen op basis van water kunnen een oplossing bieden op de korte termijn. Bij (jonge) vrouwen komt een opwindingsstoornis niet zo vaak voor, dus als je denkt dat je hier last van hebt is het verstandig om toch eens naar een arts te gaan. Deze kan dan kijken hoe het staat met je hormoonhuishouding.

Aseksualiteit

Aseksualiteit is in feite een gebrek aan seksuele aantrekking of interesse in seks. Aseksualiteit is daarom eigenlijk geen seksuele stoornis, want het is officieel een geaardheid; je bent ermee geboren. Soms wordt het ook juist gezien als een gebrek aan geaardheid. Je voelt je nergens door aangetrokken: niet door mannen en niet door vrouwen. Het percentage aseksuelen wordt geschat op 1% van de bevolking.

Wat te doen? Veel mensen die aseksueel zijn, willen geen relatie met iemand. Sommigen voelen echter wél romantische gevoelens voor iemand, maar geen seksuele gevoelens. Hierdoor kan een relatie vrij lastig en moeizaam worden, als deze partner wel seksuele gevoelens heeft.  

Herken jij je in één van deze seksuele problemen...?