Beauty / Lichaam
Lichaam

Puntgaaf: een perfect egale teint

Een zongebruinde huid, met alle negatieve gevolgen van dien, lijkt nu toch echt plaats te maken voor een onberispelijk blank velletje. Een ideaal dat je ook terugziet in de schappen van de winkels: was men eerder vooral gericht op het voorkomen en bestrijden van rimpels, nu lijkt de beauty industrie het vooral te hebben gemunt op pigmentvlekjes...

Dat (te veel) zon niet goed is voor onze huid wisten we natuurlijk allang, maar die felbegeerde 'gezonde' zomerse kleur maakte dat we preventieve huidverzorgingsregel nummer 1 vaak aan ons laars lapten: bescherming tegen de zon! Toch lijkt nu de tijd te zijn aangebroken dat niet alleen de celebs, maar ook de 'gewone' vrouw dagelijks naar dagcrèmes met een hoge factor grijpt. Met oog op de toekomst! Dankzij een goede bescherming tegen UV-stralen voorkom je schade aan de huidcellen die huidveroudering en hyper-pigmentatie maar ook huidkanker kan veroorzaken.

Ben je echter niet gezegend met een puntgave huid en wil je toch een perfect egale teint, dan zul je meer in de strijd moeten gooien dan alleen bescherming, om ook bestaande pigmentvlekjes en oneffenheden het veld te doen ruimen. Gelukkig betekent dit niet dat je meteen naar de verboden bleekmiddelen moet grijpen, maar is er vandaag de dag een breed scala aan alternatieve producten verkrijgbaar.

Wie dankzij het ruime aanbod aan producten door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer ziet, leest het best de productlabels. Een product kan wel veel beloven, maar wat zit er in? Bevat een product wel de ingrediënten die deze beloften kunnen waarmaken?

Een ingrediënt om naar uit te kijken is Niacinamide (mits in concentraties vanaf ongeveer 5%), dat niet alleen pigmentvlekjes tegengaat maar ook kalmerend werkt en zelfs een positief effect heeft op onzuiverheden. Ook vitamine C en Retinol kunnen, wanneer ze in een stabiele vorm zijn toegepast, bijdragen aan een mooiere huid. Daarnaast kun je een kuurtje gebruiken van fruitzuren (AHA's) om je huid van haar doffe sluier te ontdoen. Onthoud wel dat je overdag altijd een SPF15 of hoger dient te gebruiken!

Lief zijn voor je huid en gebruik van de juiste ingrediënten zal op termijn zijn vruchten afwerpen. En tot die tijd, ach, gelukkig biedt de beauty industrie ook een ruime selectie poeders en foundations om die perfect egale teint te faken...

Dit artikel is geschreven door Barbara de Jonge, beauty journalist en eigenaresse van CosmOpinie.nl.