Laura is Gamequeen 2009

Media door Jet

Deze maand heeft gamesuitgever Foreign Media Games de Nintendo DS game Casual Mania uitgegeven. Ter gelegenheid van deze game voor vrouwen én het feit dat het vooroordeel bestaat dat met name mannen echte gamers zijn, is een zoektocht gestart naar de Gamequeen van Nederland
 
De finale van de Gamequeenverkiezing vond 25 november plaats in de V&D te Utrecht. Daar hebben drie finalisten het tegen elkaar opgenomen in een heuse battle. Naast gamevaardigheden werden ook de snelheid, het concentratievermogen en de vindingrijkheid van de vrouwen getest.

De 22-jarige Laura Kempenaar bleek de sterkste deelneemster en is gekroond tot Gamequeen van Nederland. Laura denkt dat haar succes te danken is aan de vele uren dat zij met haar Nintendo DS speelt. Laura houdt zo van gamen, dat zij pas kan slapen na een potje gamen. Zij bewaart haar DS zelfs onder haar kussen! Naast een gamepakket van Foreign Media Games heeft Laura een heerlijke beautydag gewonnen. Ze.nl kreeg de gelegenheid om deze Gamequeen wat vragen te stellen!

Waarom heb je eigenlijk aan deze wedstrijd meegedaan?
"Ik las de oproep in een tijdschrift en ik dacht: 'ik ben vrouw en ik game, dus waarom niet?'"

Wat is volgens jou een echte Gamequeen?
"Ik denk dat alle vrouwelijke gamers wel een Gamequeen in zich hebben. Het idee dat gamers nerds zijn, of vrouwelijke gamers lelijk, is zó achterhaald. Als je kijkt wat er allemaal op de Wii uitkomt: ontzettend veel 'vrouwenspellen'. Maar ook 'mannenspellen' worden vaak gespeeld door vrouwen."

Wat vind jij zo leuk aan gamen?
"Ik hou van de verrassing. Je weet nooit helemaal zeker wat er gaat gebeuren en er is heel veel variatie in games. Daarbij heb je van een game heel wat uren plezier en kun je het steeds weer op een andere manier uitspelen. Ik ben ook gek op films kijken, maar daar ben je maar 1,5 uur zoet mee en die kijk je meestal niet nog een keer. Ik vind het ook leuk om te zien dat games steeds mooier worden; gamemakers laten hun fantasie echt in de vrije loop en dat zie je vooral bij een spel als Fairtytale Fights; het ziet er hartstikke leuk uit!"

Op wat voor console speel je?
"Mijn vriend is ook een gamer, dus we hebben alle consoles van dit moment. Persoonlijk doe ik weinig op de PS3 en Xbox 360: ik ben vooral gek op de Wii. De DS is mijn persoonlijke favo: daar speel ik zeker elke dag op."
 
En wat voor soort spellen speel je dan. Wat is je favoriete spel?
"Het is heel moeilijk om te zeggen wat mijn favoriete spel is, omdat er zo veel leuks op de markt is, zeker nu de feestdagen eraan komen. Momenteel ben ik in ieder geval zwaar verslaafd aan Super Mario Bros. Wii. Ik speel dan ook meestal platformers of puzzelgames. Al ben ik ook gek op Wii Sports of Zelda."

Hoe veel tijd besteed je per week aan gamen?
"Hangt er erg vanaf of ik tentamens heb of niet. Ik denk in totaal ongeveer 24 uur."

Op wat voor soort momenten vind jij het fijn om te gamen?
"Ik vind het heel fijn om te gamen als mijn vrienden er zijn, het is met z'n allen veel gezelliger! Verder doe ik het vaak als ik in de trein zit naar mijn school in Utrecht of voordat ik ga slapen."

Wat vindt jouw omgeving ervan dat je een gamer bent?
"Ik denk dat de meeste mensen uit mijn omgeving het leuk vinden, maar ik kan me wel voorstellen dat mijn vriendje er soms een beetje gek van wordt dat ik altijd maar spelletjes wil hebben. Gelukkig is hij zelf ook een gamer, dus kan hij het zich wel voorstellen."

Denk je dat steeds meer meiden zullen gaan gamen in de toekomst?
"Ja, ik denk dat de Wii het ook wel heeft bewezen. Zelfs mijn moeder begon mee te doen met bowlen! Het lastige is dat vrouwen zichzelf geen gamer noemen, ondanks dat ze wel gamen. En daar speelt het idee van 'gamers zijn mannen die World of Warcraft spelen' denk ik een grote rol bij."

Gamen kan zeer verslavend zijn. Hoe zorg je ervoor dat je niet verslaafd raakt?
"Nou, gelukkig geven mijn werkgevers en docenten me genoeg werk, dus ik heb geen tijd om veel te gamen. Daarnaast houd ik ook erg van winkelen, televisie kijken en op pad gaan voor de krant waar ik werk, dus ik heb heel veel afleiding."

Er bestaan veel vooroordelen rondom gamen. Wat vindt Laura van de volgende vooroordelen?

Gamen is voor nerds
"Ik moet zeggen dat je op gamebeurzen best wat nerds tegenkomt, maar eigenlijk is dat vooroordeel onzin. Mensen denken dat gamen altijd binnen in je uppie op een kamertje is, maar dat is allang niet meer zo. Er zijn nu zo veel manieren om met anderen te spelen (online of in real life) dat je sociale leven er ook makkelijk mee gecombineerd kan worden. Ik denk dat tegenwoordig iedereen wel eens een game speelt. Of het nu een oma is die online Sudoku speelt, of dat het je vader is die Mahjonggt. Er is zo veel variatie in games tegenwoordig."

Mannen zijn beter in gamen dan vrouwen
"In mijn ogen zijn mannen in principe bijna nergens beter in dan vrouwen, behalve dingen waar spierkracht bij komt kijken. Ik denk ook dat vrouwen niet beter zijn dan mannen. Ik denk wel dat er spellen zijn die vrouwen beter kunnen, als er meerdere dingen tegelijk moeten worden gedaan, want onze hersenhelften werken nu eenmaal beter samen."

Vrouwen die gamen zijn niet sexy
"Kijk, ik vind mezelf niet sexy, maar mijn twee medefinalisten waren zeer sexy hoor. Ik vind het zelf sowieso sexy als een vrouw gamed en daarvoor 'durft' uit te komen. Het geeft aan dat ze wel in is voor een spelletje, en dat is toch waar seks ook om gaat? Maar als je bedoelt knap, dan denk ik dat dat net zo gevarieerd is als mensen die bijvoorbeeld naar de bioscoop gaan. Soms zijn de vrouwen niet zo sexy en soms wel, het is gewoon een spiegel van de maatschappij denk ik."