Wie Ali zegt moet B zeggen

Vrije tijd door Marieke_B

Ali start met een duidelijke boodschap: 'Ik ben niet meer boos.' Hiermee refereert hij naar zijn eerste theatervoorstelling in 2004 Ali B vertelt het leven van de straat waarin hij vooral heel boos en ontevreden moest doen. Naar eigen zeggen is de rapper veranderd en gaat het hem nu vooral om vrolijkheid, geluk en liefde. Zijn imago als knuffel-Marokkaan dus!

In een anderhalf uur durende show vertelt Ali over zijn leven ná de straat. Hoe hij opgroeide als hangjongere in Amsterdam-Oost, verhuisde naar Almere en daar een compleet andere wereld aantrof ("Als Amsterdam de stad is die nooit slaapt, dan is Almere de stad die nooit wakker wordt!"), hoe de weg naar zijn roem verliep en ook welke keerzijde aan die roem kleeft. Verder verhaalt hij over zijn vrienden, familie (vooral zijn moeder moet het bezuren), onzekerheden (ja, ook de ster Ali B voelt zich wel eens ongemakkelijk) en natuurlijk over zijn pasgeboren zoontje Amin en wat het vaderschap met Ali zelf gedaan heeft.

Hij vertelt dit alles op een echte Ali B-manier. Dat betekent: vol energie, springend, lachend en inspelend op het publiek. Ali ratelt aan één stuk door en verkoopt de ene grap na de ander, waarbij hij zijn familie en cultuur niet spaart. Er is echter ook ruimte voor serieuze onderwerpen als menselijke onzekerheden en kwetsbaarheid, en ook Geert Wilders en zijn ideeën komen aan bod. De rapper -tevens entertainer, televisiepresentator, wereldverbeteraar, vader en Nederlands meest gevraagde hiphopartiest- durft zijn eigen leven op de hak te nemen en dwingt daardoor respect af.

Al vanaf minuut één krijgt Ali de zaal mee, alle handen gaan direct de lucht in als hij dat vraagt. Zelfs bij die oudere vrouw die daar eigenlijk helemaal geen zin in had en de vader die alleen maar mee ging omdat zijn zoontje zo graag de held Ali B in het echt wilde zien, weet hij een grote grijns op het gezicht te toveren. Het publiek dat op de show af komt is ontzettend gevarieerd; Ali spreekt alle soorten en maten Nederlanders aan en mag daardoor een belangrijke schakel in onze maatschappij worden genoemd.

In deze wervelende show vol grappen, grollen en ook muziek (waarbij hij vocaal wordt bijgestaan door Gio en Brownie Dutch die veel indruk maken) laat Ali het achterste van zijn tong zien. Over zijn privé-leven praat de rapper in de media eigenlijk nauwelijks, maar zoals de titel van de show al zegt: wie A(li) zegt, moet ook B zeggen. Ali: "Wat ik echt graag wil, is mensen laten lachen en ze meenemen naar mijn dilemma's, ze dat laten voelen. Als ze er iets van opsteken, zou dat mooi zijn, maar dat is niet mijn doel. Ik wil een soort energie teweegbrengen, waar je zin van krijgt."

Wie Ali zegt moet B zeggen is nog tot en met februari te zien in theaters door het hele land. Ga erheen als ie bij je in de buurt komt! Kijk op het speelschema wanneer dat is. Veel plezier!