Bizarre sporten

Sport & gezondheid door Redactie Ze.nl

Omdat sporten verplicht is vinden we het vaak helemaal niet leuk. Jezelf door de regen naar de sportschool slepen is vaak ook een no go en zo hebben we nog veel meer smoesjes om onder het sporten uit te komen. Om het wel vol te houden zijn er natuurlijk ook handigheidjes: ga samen sporten met een vriend of vriendin, zoek een sport dicht bij huis (het erheen gaan is vaak het lastigste) maar bovenal: zoek een sport die bij je past! Er zijn zo veel verschillende sporten op de wereld, van klassiek ballet tot rugby en van paardrijden tot zwemmen. Heb jij jouw ideale sport nog niet gevonden? Dan zit er misschien iets voor je bij in het volgende rijtje met bizarre sporten...

Naaktyoga: Zo vrij als een vogeltje voel je je in je blootje, bovendien heb je geen kleding die kan gaan knellen of verkeerd gaat zitten. Let wel goed op dat er niemand achter je staat, of dat jij zelf achter iemand staat natuurlijk.

Kaasjagen: Je rolt een hele kaas van de berg af en rent er met een groep zo hard mogelijk achter aan, wie hem als eerste te pakken heeft wint. Pas wel op voor medesporters en nare blessures.

Solo-synchroonzwemmen: Nooit goed geweest in het sporten met anderen, is je ritmegevoel naar jouw idee goed, maar lukt het je nooit om gelijk te bewegen met de ander? Dan is solo-synchroonzwemmen echt iets voor jou.

Onderwaterrugby: Heb je altijd al willen rugbyen, maar was je altijd de kleinste en meest dunne van het stel waardoor je het niet aandurfde? Dan is onderwaterrugby voor jou de oplossing; onder water is iedereen lichter en kun je ze dus eindelijk hebben. De bal is gemaakt van zout water, deze zinkt dus. De bal moet in de metalen bak van de tegenpartij terechtkomen. Ieder geval van geweld, het aanraken van iemand zonder bal of het aanraken van verboden delen (duikbril, vliezen of zwempak) is verboden.

Schaakboksen: Baal je ervan dat je niet én kan sporten én mentaal bezig kan zijn op hetzelfde moment? Dan is schaakboksen de uitvinding. Een wedstrijd bestaat uit elf ronden met afwisselend een ronde schaken (4 minuten) en een ronde boksen (2 minuten). Er wordt gestart met de schaakronde. Tussen elke ronde is een minuut pauze, bedoeld voor het aan- en uittrekken van de bokshandschoenen. De wijze van schaken is snelschaken waarbij elke speler een bedenktijd heeft van maximaal 12 minuten. Een wedstrijd eindigt via schaakmat, knock-out, een jury- besluit of de overschrijding van de bedenktijd. Als een speler geen zet uitvoert tijdens de schaakronde krijgt hij een waarschuwing. Een volgende waarschuwing resulteert in diskwalificatie.

Zit hier nou niks voor je bij, hou het dan gewoon bij elke dag een stukje wandelen, fietsen of bijvoorbeeld skeeleren. Zo ben je niet verplicht om te gaan en blijft het sporten voor jou ook leuk!

Dit artikel is geschreven door Tessa Stroet, voedingsdeskundige van www.valtaf.nl.