De vaginale verzakking

Sport & gezondheid door Dagmar

Wat is het?
Bij een vaginale verzakking komt de blaas, het uiteinde van de dikke darm of de baarmoeder via de vagina naar buiten. Ook kan het voorkomen dat ze tegelijkertijd hun weg naar buiten vinden. Een pijnlijk probleem dus!

Taboe
Er ligt een groot taboe op het hebben van een vaginale verzakking, terwijl je er niks aan kunt doen... Je kunt het gelukkig wel laten verhelpen en dat scheelt je een hoop pijn! Volgens gynaecologen ligt de oorzaak bij de steeds groter wordende baby's en bij het baren van een kind op latere leeftijd. Je lichaam heeft namelijk nogal wat te verduren bij een bevalling!

Hoe?
Wanneer je ouder wordt, wordt veel weefsel in je lichaam slapper en minder elastisch. Het weefsel dat je baarmoeder en vagina op de goede plek houdt, kan dat ook overkomen. Wanneer het weefselband van je baarmoeder verslapt, kan de baarmoeder in de de vagina zakken en druk gaan uitoefenen op de blaas en/of endeldarm. De ene verzakking is ernstiger dan de andere: het kan zelfs zo erg zijn, dat een groot deel van baarmoeder door de vagina naar buiten komt. Het klinkt al niet fijn en dat is het natuurlijk ook niet! Het veroorzaakt veel pijn en er kunnen ontstekingen bij komen kijken.

Bij 65% van de vrouwen ontstaat de verzakking voor hun 55e levensjaar. Vrouwen die meerdere kinderen hebben gekregen of een zware bevalling hadden, hebben een hoger risico op het krijgen van een vaginale verzakking. Ook vrouwen die lijden aan overgewicht, chronische hoest en chronische verstopping hebben een verhoogde kans.

Symptomen

  • Het gevoel hebben dat er iets naar buiten zakt
  • Een zwaar gevoel in je onderbuik
  • Moe
  • Rugpijn
  • Vaker plassen dan voorheen
  • Urinewegontstekingen
  • Incontinentie door stress

Oplossing
Er zijn oefeningen die ervoor zorgen dat je bekkenbodemspieren zich versterken. Is de verzakking te ernstig, dan kan je via een operatie je bekkenbodemspieren laten aantrekken. Ook bestaan er ringen om de baarmoeder op de bekkenbodem te laten rusten.

Zoals je leest is er dus niets om je voor te schamen! De dokter komt dit probleem veel vaker tegen en helpt je graag om dit probleem op te lossen. Gewoon gaan met die banaan en op naar een pijnloos bestaan!