Stephenie Meyer - Zielen

Media door Redactie Ze.nl

Het verhaal
Wandelaar, de gastziel die Melanies lichaam gekregen heeft, wist al dat het moeilijk was om in een mensenlichaam te wonen: de overweldigende emoties, de levendige herinneringen. Eén ding had ze echter niet verwacht: de vorige bewoonster weigert haar geest te laten overnemen. Melanie vult Wandelaars gedachten met beelden van Jared, de man van wie ze houdt. Wandelaar kan zich niet verzetten tegen de herinneringen van haar lichaam en ze verlangt naar een man die ze nooit heeft ontmoet. Dat is het begin van een romantisch en meeslepend verhaal over twee meisjes in één lichaam, met dezelfde geliefde...

Wat vind ik ervan?
Als groot liefhebster van de Twilight-boeken was ik heel benieuwd naar dit andere boek van Stephenie Meyer. De personages zijn geenszins vergelijkbaar met de personages uit Twilight, maar het is eveneens een romantisch verhaal over een op het eerste gezicht onmogelijke liefde. Stephenie Meyer heeft een gave wat schrijven betreft. Sommigen zullen het te zoet en te romantisch vinden, maar ze weet als geen ander de lezer in het verhaal te betrekken en omschrijft op een indringende manier de gebeurtenissen in het verhaal. Dat maakt haar boeken heel prettig om te lezen en zorgt er ook voor dat je het boek niet zo snel weglegt.

Ondanks haar fijne schrijfstijl, kon Stephenie Meyer mijn aandacht echter in dit boek niet vasthouden. Het is een origineel verhaal, over zielen die mensenlichamen overnemen om zo een vredige wereld te creëren, maar naar mijn mening wordt dit concept te weinig uitgewerkt waardoor je het gevoel hebt midden in een verhaal te vallen. Het is een mooi romantisch verhaal, maar gedurende het gehele boek bleef ik het gevoel houden dat ik er niet helemaal in zat. Het is moeilijk om je in te leven in een ziel die in een lichaam verblijft. Een groot pluspunt van Zielen is wel dat Wandelaar de mensheid bekijkt door de ogen van een buitenaards wezen. Hierdoor wordt een heel apart, maar ook realistisch beeld geschetst van de mensheid. Misschien ben ik niet de meest geschikte lezer voor een sciencefiction boek, maar ik had een toegankelijker boek verwacht. In de Twilight-serie lukt dat Stephenie Meyer wel, ondanks dat het daar om vampiers draait.

Onlangs is aangekondigd dat Zielen verfilmd gaat worden, misschien dat de verfilming het boek wat levendiger zal maken. Dit alles neemt niet weg dat het wederom een mooi geschreven, romantisch verhaal is dat veel mensen zeker zal bekoren. Ik ben helaas minder gegrepen door het verhaal.

Lees ook de andere recensies van de boeken van Stephenie Meyer, Nieuwe Maan en Eclips, en de review van de bioscoopfilm Twilight.

Zielen
Stephenie Meyer
ISBN-nummer: 9089680438
Prijs: 19,95
Uitgeverij: Mynx