Wie is hier de baas?

Lifestyle door Lindsay

Kindje Beer kijkt bedenkelijk. Hij heeft op school geleerd zijn eigen rotzooi op te ruimen, maar is papa niet de baas? Als ook mama Beer wegloopt zonder haar dienblad op te ruimen, gaat hij overstag. De beren stappen in hun Volkswagen Golf en rijden terug naar hun (ongetwijfeld spik en span) grot. Mijn Franse friet blijft halverwege mijn mond als op pauze hangen.

In mijn brave schoolgaande verleden heb ik één keer moeten nablijven. Daardoor was ik te laat thuis. Toen ik de reden gaf van mijn verlate aanwezigheid opperde mijn moeder: 'dan zul je het wel verdiend hebben en mag je van mij nog even een uurtje boven op je kamer blijven'. Mijn moeder respecteerde het besluit van de docent in kwestie en ik kreeg dubbel straf. Daarna wilde ik nooit meer nablijven.

Ik heb veel juffen in mijn vriendenkring. Hun handschrift is helder en hun vocabulaire altijd netjes. Dat moet wel, met een twintigtal kinderen in de klas die naar je opkijken. Maar hetzelfde respect wat mijn moeder voor de juf had, lijkt verdwenen. Kinderen die door ouders te laat op school worden gebracht, niet kunnen nablijven omdat ze naar één van de talrijke hobby's en clubjes moeten en ouders die vinden dat wat thuis mag, ook in de klas toegestaan moet zijn.

Juf H. vroeg kindje 1 of hij zijn mp3-speler wilde uitschakelen en in zijn tas wilde opbergen. "Neen," was zijn antwoord, "thuis mag ik dat ook." Met een kind in discussie gaan is onverstandig, dus sprak juf H. de ouder aan toen kindje 1 opgehaald werd. "Was het tijdens zelfstandig werken?" vroeg ouderlief. "Ja," antwoordde juf. "Welnu, als het tijdens zelfstandig werken is mag hij best zijn mp3-speler op, dat mag thuis ook tijdens huiswerk maken," was het antwoord van de ouder. Juf H. stond perplex.

Nu vraag ik jullie, wie heeft er gelijk? Het is jouw kind en jij voedt het op. Maar als je kind schoolgaand is en daar zeven uur verblijft, is de juf dan niet de baas?