Lifestyle / Werk & studie
Werk & studie

Zo vraag jij loonsverhoging aan je baas!

Geld is altijd een issue. Het gat in de ozonlaag is niets vergeleken bij de bodemloze put in jouw hand. En aan het einde van je loon houd je altijd... juist - een stukje maand over. Er zit maar één ding op: opslag vragen aan je baas!
 
Je vriend zeurt er al maanden over: elke week sleep jij weer een nieuwe H&M-tas het huis in. En die airodynamische, chromen melkopklopper hadden jullie echt nodig! Net zoals die te schattige hondenmand, ook al is hij allergisch voor een blaffende viervoeter. Kortom: je hebt dringend geld nodig om alle kosten te kunnen dekken. En laat jij nou net de laatste maanden in je werk uitblinken!


Zo pak je het aan
Het is je collega?s in ieder geval niet onopgemerkt gebleven. De laatste tijd werk jij heel wat uurtjes over. Een promotie zit er voorlopig helaas niet in. Maar je harde inzet mag wel worden beloond. En daar mag je ook gerust om vragen. Volgens experts zijn wij vrouwen daar alleen nog niet zo bedrijvig in. Uit onderzoek blijkt dat het vooral de mannen zijn die zo het kantoor van de baas binnenlopen en met opslag weer naar buiten komen. Stand out! En gebruik de volgende tips voor meer eurootjes op de bank!

Vergelijkingsmateriaal
Vragen wat iemand verdient hoort eigenlijk niet. Maar het is wel handig om te weten wat je collega?s ongeveer verdienen. Je hebt dan vergelijkingsmateriaal en zo weet je wat je mag vragen aan je baas. Te eng? Tik je baan in bij Google en voeg er gemiddeld salaris aan toe.

Val op
Stel jezelf de belangrijke vraag: waarom zou jouw baas je meer betalen dan waarvoor hij je heeft aangenomen? Zorg dat je opvalt. Gooi je werktempo omhoog en blink uit! Na een paar maanden heb je dan het bewijs dat je een opslag meer dan verdiend hebt.

Compromis
Het is geven en nemen. Je baas kan je niet altijd geven wat je wilt. Sluit daarom een compromis. Vraag om een kleine opslag en kom er later op terug. Of je oppert een paar extra vakantiedagen of een bonus.


Heb geduld
Heb geduld. Wacht tot dat ene belangrijke project succesvol is afgerond zodat je dit kunt laten zien aan je baas. Je succes zal namelijk nog vers in het geheugen liggen. Opslag vragen terwijl je gewoon de alledaagse zaken afhandelt is niet zo slim. Zorg voor iets waar zowel jij als je baas trots op kan zijn!

Maak een afspraak
Je hoeft niet om maandagochtend om 9 uur op je baas af te stappen en keihard om opslag te vragen. Maak een afspraak met hem (of zijn secretaresse) om je carrière bij het bedrijf te bespreken. Op deze manier zal je baas je minder snel afwijzen.

Argumenten
De grootste fout is het slappe argument. Kom met een goede reden voor je opslag. Een nieuwe auto of je studielening afbetalen klinkt bij jezelf wel goed in de oren, maar niet bij je baas. Zeg dat je een bijdrage levert aan de successen van het bedrijf en dat je het daarom dubbel en dwars verdient!

Soms krijg je een lijst met taken of doelen van je baas die je eerst moet uitvoeren voordat je opslag krijgt. Het is niet erg als je baas 'nee' zegt, maar zorg wel dat je een vervolgafspraak hebt. Laat het niet verstoffen, want anders neemt hij of zij je niet serieus. Zeg dat je het begrijpt en dat je er later op terug wilt komen. Behaal je doelen en sleep die verhoging binnen!

Durf jij om opslag te vragen bij je baas?