Leontien Ladies Ride viert lustrum

Sport & gezondheid door Redactie Ze.nl

Tegenwoordig is de 'gezelligste fietstocht van Nederland' neergestreken in nog drie plaatsen. Ex-wielrenster en initiatiefneemster Leontien van Moorsel kan het soms nog steeds niet geloven. "Vrouwen willen tegenwoordig meer tijd met elkaar besteden en claimen zodoende vaker hun 'eigen' moment, prima toch?"

Leontien Ladies Ride is een fietstoertocht voor vrouwen van alle leeftijden, waarbij iedereen zelf mag bepalen op wat voor soort fiets ze meerijden. De dames kunnen daarbij kiezen uit twee afstanden: 35 en 65 kilometer. "Gezelligheid en gezond bezig zijn staat tijdens Leontien Ladies Ride voorop," verduidelijkt de geboren Brabantse. "Sinds ik gestopt ben met topsport, is het voor mij een missie om iedereen aan het bewegen te krijgen. Veel mensen sporten nauwelijks. Doodzonde, want het is goed voor je lichaam en bovendien goed voor de sociale contacten."

Hoewel Leontien een drukke tante is, krijgt haar eigen tocht prioriteit boven alles. Zelfs toen ze twee jaar geleden al acht maanden zwanger was van dochter Indy, stond de viervoudig olympisch kampioene nog langs de weg om de deelneemsters in Zwolle aan te moedigen. "De Ladies Ride zit echt in mijn hart. Toen we in 2005 met de tocht begonnen, reden er nog krap vijfduizend vrouwen mee. Nu zitten we in 's-Hertogenbosch al op achtduizend. Geweldig."

Door de explosieve groei in de Brabantse hoofdstad breidde Leontien Ladies Ride zich uit door het hele land. Een jaar later werd er al gestart in Zwolle en in de loop der tijd kwamen ook Rotterdam en Amsterdam op de kalender. "Maar hier houdt het voorlopig ook op. We willen een topevenement kunnen bieden en niet onze pijlen op te veel projecten richten."

Op 20 september verzamelt een roze peloton vrouwen zich weer in 's-Hertogenbosch, de stad waar het allemaal begon. Enkele aanpassingen aan het parkoers moeten ervoor zorgen dat de tocht nog soepeler verloopt dan andere jaren. "We proberen altijd goed te luisteren naar positieve kritiek van deelneemsters. Doordat we met zo veel dames rondrijden, ontstaan er weleens opstoppingen, dat is logisch. Daarom hebben we er voor gekozen om op bredere wegen te rijden. Zo kunnen degene die dat willen lekker doortrappen."

Leontien Ladies Ride 's-Hertogenbosch wordt op zondag 20 september verreden. Inschrijven kan op www.leontienladiesride.nl en kost 21 euro.

Tekst: John den Braber