Ramadanrecept: harirasoep

Eten door Jet

Het vasten wordt gezien als een vorm van zuivering van de ziel en als een bedanking van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. Door mee te doen aan de ramadan leren moslims de baas te zijn over begeerten en lusten, gehoorzaam te zijn aan God en tonen ze de verbondenheid met arme en hongerige mensen wereldwijd. Ramadan wordt gezien als de leukste maand van het jaar: een waar feest!

Waarom precies deze maand? Volgens de moslims ontving de profeet Mohammed deze maand de eerste van de openbaringen die samen de koran vormden en behaalde hij zijn eerste overwinning op Mekka.

Op het moment dat twee orthodoxe moslims de nieuwe maansikkel aan de hemel zien staan, gaat de ramadanmaand van start. Vanaf dat moment mogen alle moslims (behalve zieken, zwangere vrouwen, soldaten in oorlogstijd en jonge kinderen) een maand lang tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten, drinken, roken en seks hebben. Zodra de zon is ondergegaan en voordat de zon opkomt wordt er juist weer zeer uitgebreid gegeten. Ook wordt er extra vaak gebeden tijdens deze maand.

De ramadan eindigt met het Suikerfeest waarbij uitbundig gefeest en gegeten (natuurlijk zoete gerechten en lekkernijen) wordt.

Een gerecht wat veel wordt gegeten tijdens de ramadan is harirasoep. Hier het recept.

Harirasoep

Voor 4 personen

Wat heb je nodig?
5 el olijfolie
2 rode uien, fijngehak
2 tenen knoflook, uitgeperst
handvol snijpeterselie, fijngehakt
1 tl gemalen gember
1 tl grof gemalen zwarte peper
1/2 tl gemalen saffraan of kurkuma
1/2 tl cayennepeper
1 tl paprikapoeder
1 tl gemalen koriander
2 middelgrote aardappelen, in blokjes
3 worteltjes, kleingesneden
4 stengels bleekselderij, fijngesneden
125 g groene linzen
2 el tomatenpuree
450 g tomaten, gepureerd
600 ml bouillon
225 g kikkererwten
60 g gekookte witte bonen
125 g vermicelli, grof verkruimeld
sap van 1 citroen
zout

Hoe maak je het?

  • Verhit de olie in een grote pan.
  • Bak hierin de uien en knoflook tot ze zacht worden.
  • Voeg de peterselie, gember, zwarte peper, saffraan, cayennepeper, paprikapoeder en de koriander toe.
  • Roer het geheel om aanbakken te voorkomen.
  • Voeg de aardappelen, wortels, bleekselderij, groene linzen en tomatenpuree toe.
  • Roer dit alles goed door elkaar en voeg de verse gepureerde tomaten en bouillon toe. Overgiet vervolgens alles met water.
  • Draai het vuur lager en laat alles ongeveer 45 minuten sudderen.
  • Voeg als het nodig is meer water toe.
  • Uiteindelijk ontstaat een dikke soep.
  • Voeg nu de gare kikkererwten, witte bonen en vermicelli toe.
  • Breng de soep op smaak met citroensap en zout.

Eet smakelijk!

Klik hier voor meer ramadanrecepten...

Bron: Smulweb.nl