Foodtutorial: Open een kokosnoot

Eten door Kimberly
Kokoswater. Volgens Foodness’ Claartje is er niets lekkerder en sinds haar reis door Thailand weet ze het zeker: ze is verslaafd. Behalve übergezond water, heeft een kokosnoot ook fris vruchtvlees. Een sappige snack voor de zomer! 
 
“Het is even wennen in het begin, want de smaak is heel subtiel, maar zeker als je net hebt gesport, is er niets dat beter hydrateert dan kokoswater. Het schijnt ook je elektrolyten aan te vullen, de zouten in je bloed die je door (overmatig) zweten kwijtraakt”, vertelt Claartje.

Maar voordat we kunnen genieten van dit veelbelovende vocht, moet je ‘m wel eerst even openen. En wij vertellen je hoe. Let wel: het kokoswater wat je in supermarkten koopt, bevat vaak veel suikers. Kokoswater dat direct uit de kokosnoot komt, is natuurlijk het allergezondst!   


Wat heb je nodig? 
  • Ofcourse: een kokosnoot
  • Een hamer met smalle punt, of een zwaar mes met een stevige achterkant
  • Een plastic zakje

Hoe ga je te werk? 

Een kokosnoot heeft aan de onderkant drie ‘ogen’. Twee daarvan zijn hard, en eentje is zachter dan de rest. Het zachte ‘oog’ kun je doorboren met bijvoorbeeld een kurkentrekker of een smalle schroevendraaier. Steek een rietje in het gat, en klaar is kees! Ook kun je de kokosnoot op zijn kop zetten en het kokoswater eruit laten lopen. 

Naast kokoswater bevat een kokosnoot natuurlijk ook overheerlijk kokosvlees. Om bij dat vlees te komen moet je nog iets meer moeite doen: 

  1. Zoek de ‘evenaar’ van de kokosnoot (zie pijl op de foto). Vergelijk de kokosnoot met de aarde: als de ogen de Zuidpool zijn van de kokosnoot en de plek waar het steeltje zat de Noordpool is, dan sla je met de hamer op de 'evenaar'.
  2. Doe de kokosnoot in het plastic zakje, om rotzooi en eventueel lekken te voorkomen.
  3. Sla met een puntige hamer of de achterkant van een zwaar mes op de kokosnoot, in een rechte lijn die de evenaar vormt. Blijf herhalen tot je hoort dat de slagen iets doffer klinken; dan ben je door het breekpunt.
  4. Breek de kokosnoot open op de zwakke 'evenaar'. Misschien moet je twee of drie rondjes tikken met de hamer, maar dat is niet erg!
  5. Nu kun je het kokosvlees lospeuteren uit de twee helften. Om dit peuteren makkelijker te maken, kun je de kokosnoot ook een paar uur in de vriezer leggen. Het vruchtvlees bevriest dan en zet iets uit. Als je het weer laat ontdooien kun je het zo uit de schil halen. 

 
Wil je geen recept missen? Like Foodness dan op Facebook!

Ga jij 't proberen?