Weekendtip: Uitmarkt Amsterdam '09

Vrije tijd door Micky

De Uitmarkt bestaat al sinds 1977 en is dit jaar wederom georganiseerd door het Amsterdamse Uitburo. Tijdens de Uitmarkt presenteren onder andere concertzalen, theaters en musea wat er te beleven is het aankomende culturele seizoen. Daarnaast zijn er op de Uitmarkt van dit jaar meer dan 450 gratis optredens, te zien op 30 podia. Op de website staan de optredens van A tot Z.

Wat is er op de Uitmarkt te doen?
Naast de optredens van artiesten zoals Pete Philly & Perquisite, Acda & De Munnik, Alain Clark en Wende Snijders is er op vrijdag, zaterdag en zondag voor iedereen genoeg te doen. Zo staan er een aantal cabarethelden in de Kleine Komedie en de Doelenzaal en kun je in gerenoveerde grachtenpanden luisteren naar schrijvers en optreden van musici in een intieme huiskamerzetting. Kortom, de Uitmarkt richt zich op alle leeftijden en culturele gebieden. Daarnaast heeft de Uitmarkt verschillende markten:

Informatiemarkt:
De informatiemarkt is de plek waar 185 culturele instellingen, zoals musea en impresariaten hun plannen presenteren voor het komende seizoen.

Uitmarkt Boeken:
Ben jij een echte boekenliefhebber, dan moet je zeker even langs de Boekenmarkt. Aan de kant van de Kleine Komedie, langs de Amstel, staat een hele rits boekenkramen. Daarnaast wordt er in de Crea Theaterzaal, het OBA Literair café en de literaire salon boekveilingen en signeersessies gehouden met bekende auteurs, zoals Nico Dijkshoorn en Robert Vuijsje.

Uitmarkt Musea
Het Van Gogh Museum en het Anne Frank Huis kent iedereen wel. Wie op zoek is naar andere interessante musea kan op het Museumeiland terecht. Hier vind je namelijk informatie over alle musea van Nederland.

Uitmarkt The Remix
De jongeren hebben hun eigen plek op de Uitmarkt. In en rondom de theaterschool in de Jodenbreestraat kunnen jongeren zich het hele weekend vermaken met theater-, dans- en muziekvoorstellingen.

Uitmarkt Junior
Voor de jongste Uitmarktbezoekers is er de Uitmarkt Junior. Op het Beursplein is alles gericht op deze jonge bezoekers. Zo zijn er bij de Kids@Work leuke workshops te volgen. Daarnaast kunnen ze op het buitenpodium kijken naar speciale optredens.

De Uitmarkt duurt drie dagen lang en heeft dan ook een uitgebreid programma. Op de website van het Amsterdams Uitburo kun je daarom een persoonlijk programma voor de Uitmarkt uitprinten, geheel naar jouw keuze. Daarnaast kun je het programma van de Uitmarkt ook op je mobiel vinden: m.uitmarkt.nl

De Uitmarkt bevindt zich op loopafstand van het Amsterdam Centraal, in het gebied tussen de Dam, Nieuwmarkt en het Muziektheater en in meerdere binnenlocaties zoals de Hermitage. En ja, ik benadruk het nog even, alle voorstellingen zijn tijdens de Uitmarkt gratis te bezoeken.

Wil je meer informatie over bijvoorbeeld leuke acties, de plattegrond en bereikbaarheid van de Uitmarkt? Check de website van het Amsterdams Uitburo.

Naast Amsterdam worden er in andere steden ook uitmarkten georganiseerd.
* Zo vindt de R'Uitmarkt in Rotterdam plaats op zondag 6 september 2009.
* Het Haags UIT Festival, in Den Haag, wordt gegeven op zondag 6 september 2009.
* In het eerste weekend van september (5 en 6 september 2009) vindt de Uitboulevard Arnhem plaats.

Foto's: Maurice Boyer