Interview: OneRepublic

Media door Anneke

Wat is er allemaal met jullie gebeurd sinds het grote succes van Apologize, nu drie jaar terug?
"Toen het nummer een giga succes werd, ging het helemaal los met OneRepublic. We hebben in 2007 en 2008 zo'n 27 landen bezocht die we nog niet kenden. Overal waar we kwamen was het een gekkenhuis. De fans droegen ons op handen en we kwamen van het ene opwindende moment in het andere. In 2008 werden we zelfs genomineerd voor een Grammy Award. Toen het allemaal een beetje over was, hebben we een lekkere lange 'break' genomen. En hier zijn we weer... helemaal terug!"

En met een nieuw album! Hoe zou je het vergelijken met het vorige Dreaming Out Loud?
"Het is altijd moeilijk om albums te vergelijken. We zijn op beide platen erg trots, ook nu nog steeds. Waking Up is een vervolg op Dreaming Out Loud, maar dan gebracht door een band die ouder en wijzer is. In drie jaar tijd kan er heel wat veranderen, ook qua sound. Op dit album zingen we allemaal, voorheen was dat bijna alleen weggelegd voor onze frontman Ryan Tedder. Ik denk dat er ook veel groei zit in de teksten. Ryan schrijft songs waar veel diepgang in zit."

Hoe combineren jullie je sterrenleven met je privéleven?
"Dat is erg moeilijk. De meesten van ons hebben een relatie dus dat vergt een grote dosis vertrouwen. We proberen zo veel mogelijk contact te houden met het thuisfront. Dat betekent gigantisch hoge telefoonrekeningen. We bellen onze geliefden bijna ieder uur als we onderweg zijn. En dan nog... mijn relatie is net uitgegaan, juist vanwege de afstanden en het feit dat we elkaar zo weinig zagen. Ik ben er nog kapot van, want ik hoopte echt dat onze liefde stand zou houden."

De keerzijde van de roem dus.
"Ja, zo kun je het wel zien. Als je kiest voor het artiestenleven ben je praktisch getrouwd met je carrière. Die komt op de eerste plaats en daarna je familie en je geliefden. Maar het is het allemaal dubbel en dwars waard. Als je eenmaal op dat podium staat vergeet je alles en iedereen. Op dat moment ga je alleen voor je muziek."

Is er überhaupt nog wel tijd voor een privéleven?
"Die tijd moet je gewoon maken. Als je niet tourt of in de studio zit ben je thuis en probeer je zo veel mogelijk te genieten van die schaarse vrije momenten. Ik geniet dan van de meest gewone dingen, zoals het kijken naar een mooie film, een avondje uit eten gaan of het wandelen met mijn hond. Je gaat zoveel meer waarderen wat je thuis hebt en realiseren hoe belangrijk je familie en je vrienden zijn."

Hoe schrijven jullie je liedjes? In wat voor omgeving moet je dan zijn?
"De basis voor de meeste liedjes ontstaat onderweg, in hotels of in de tourbus. We verzamelen alle ideeën en werken die later uit in onze studio in Denver. Onze zanger Ryan schrijft de meeste songs. Die brengt hij dan mee naar de studio en wij luisteren er met z'n allen naar. Soms brengt het schrijven van een album veel frustratie met zich mee. Hoe je ook probeert, je lijkt maar niet de juiste sound te kunnen vinden. Soms doen we er dagen over om een mooi nummer te maken, maar het is dan wel weer helemaal de moeite waard."

Klopt het dat Missing Persons 1 & 2 over Nederland gaat?
"Ja, dat klopt gedeeltelijk. Het nummer gaat over het wakker worden onder invloed in een vreemde omgeving en even niet meer weten wie je bent. Bij jullie zijn drugs vrij verkrijgbaar en dat is bij ons in Amerika niet zo. Dan wil je als nieuwsgierige Amerikaan wel eens het een en ander uitproberen hè? Maar wel met mate, want je wilt je fans natuurlijk wel op een onvergetelijk concert trakteren."

Komen jullie binnenkort nog deze kant op?
"We hebben net een optreden gehad in de Melkweg, een soort try-out van ons nieuwe album. Maar als het aan ons ligt komen we snel weer terug voor optredens, waarschijnlijk op festivals. Ik hoop jullie daar dan allemaal te zien!"

Waking Up
OneRepublic
EAN: 0602527222110
Prijs: 19,99