Hermitage Amsterdam

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De originele Hermitage ligt in Sint Petersburg, maar om aan geld te komen om haar gigantische collectie te onderhouden, zijn er enkele dependances geopend, onder andere in Las Vegas. En nu is het tijd voor Amsterdam. De Hermitage Amsterdam is ruim 4.000 vierkante meter groot en heeft steeds wisselende tentoonstellingen met schatten uit het Sint Peterburgse depot. De nieuwste grote tentoonstelling heet Aan het Russische Hof.

Is al die pracht en praal het bewonderen waard? Dat ligt eraan hoeveel geduld je hebt. Sinds de opening stromen de bezoekers toe. Een wachtrij is geen ongewoon beeld en vaak staan de mensen tot aan de Amstel (en dat betekent ruim een half uur tot een uur wachttijd). Ik heb zelf drie kwartier in de rij gestaan voordat ik bij de kassa was. Gelukkig was het prachtig weer, want de wachtrij loopt over het binnenhof en dat is niet overdekt.

Verder is de entreeprijs van vijftien euro aan de hoge kant. Van dit geld gaat wel een gedeelte naar de Hermitage zelf, maar het blijft een groot entreebedrag. De tentoonstelling zelf is prachtig en interessant, met veel mooie kleding, schilderijen en veel pracht en praal.

Het grootste probleem? De drukte. Zelfs op een zonnige, warme dag is het ontzettend druk en de dag dat ik ging, waren alle audiotours uitverkocht. Dat maakt de tentoonstelling stukken minder interessant omdat er weinig informatie bij de voorwerpen zelf staat. Mensen verdrongen zich voor de vitrines en er was weinig gelegenheid om alles goed te bekijken.

De Hermitage is het zeker een bezoekje waard wanneer je in het bezit bent van een museumjaarkaart of een kortingskaart hebt weten te bemachtigen. Verder is het aan te raden om te wachten met bezoeken totdat de hype enigszins verdwenen is en het niet meer zo druk is.

Let op! Het vooraf kopen van een kaartje om zo de wachtrij te ontwijken werkt niet, want zelfs met een vooraf gekocht kaartje moet je achteraan in de rij aansluiten.

Hermitage
Amstel 51, Amsterdam
Check
www.hermitage.nl voor openingstijden en bereikbaarheid.

Foto's: Luuk Kramer & Roos Aldershoff