Nieuws: Start openlucht filmfestival 'Pluk de Nacht'.

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

"Je komt naar Pluk de Nacht met je vrienden, voor een film en voor de gezelligheid. Op een prachtige plek aan het water, waar je de lichtjes van de boten in het duister ziet. Het is echt een onontgonnen gebied waar je eventjes een feestje houdt. En het heeft een heel vrijblijvend karakter", aldus Sharma van Eer, fervent bezoekster van Pluk de Nacht.

Zodra de zon onder is

Het filmfestival vindt plaats van 6 tot en met 15 augustus op het Stenen Hoofd aan het IJ. Gedurende vijftien dagen worden nationale en internationale art house speelfilms, documentaires, korte films en animaties vertoond, die niet eerder in Nederland in de bioscoop te zien waren. Zodra de zon onder is, begint de voorstelling. Rond een uur of half tien.

Zwoele zomeravonden

Het festival Pluk de Nacht begint in Amsterdam een begrip te worden. Vorig jaar wisten meer dan 15.000 bezoekers het festival te vinden. Ook gaat steeds meer aandacht uit naar aangrenzende kunstvormen, zoals webkunst, filmmuziek en fotografie. Zwoele zomeravonden met aparte films op groot scherm, strandstoelen, warme dekentjes, hapjes en drankjes, eindigend met een DJ en dans. Het festival staat voor samenzijn en film kijken in verbinding met de elementen (water, lucht, vuur en aarde).

Tot 15 augustus. Dan wordt de pittoreske locatie aan het water achtergelaten. Om vanaf 18 augustus in een meer stadse setting bij Studio K aan het Timorplein in Amsterdam-Oost nog meer films te vertonen tot en met 22 augustus.

Verbondenheid

Bij een openluchtfestival hoort lekker zomerweer, maar dat is in Nederland niet vanzelfsprekend. Gelukkig hangt het succes van het festival niet af van de weersomstandigheden. Met regen wordt er ook film gekeken worden op een klein scherm in de loods.

Hans Beerekamp (bezoeker van de vorige editie): "Openluchtfilm gaat samen met verbondenheid. In een bioscoopzaal ben je anoniem met je cola en popcorn. Als je een offer brengt door in de openlucht te zitten blauwbekken, beleef je samen iets en is er meer tolerantie. Je zou eerder denken dat dat gevoel in de bioscoop juist sterker is, maar dat is niet zo. Buiten is die verbondenheid echt het allergrootst."

Pluk de Nacht, Open Air Film Festival Amsterdam
6 t/m 15 augustus 2009 - Het Stenen Hoofd
18 t/m 22 augustus 2009 - Studio K
Toegang: Gratis

Voor meer informatie: www.plukdenacht.nl

De citaten van Pluk de Nacht-bezoekers van vorig jaar zijn afkomstig uit interviews van Veerle Snijders.