Haring: de feiten

Eten door Redactie Ze.nl

Hollandse Nieuwe is helemaal niet nieuw!
De haring leidt 's winters een heel sober bestaan. Hij eet niet en vermagert tot het voorjaar komt. Zo gauw de dagen weer langer worden en het water weer wat warmer, begint plankton te groeien. De haring gaat dan in grote scholen op zoek naar zijn favoriete voedsel om zich vanaf begin april tot half mei letterlijk moddervet te eten.

Waar ze eerst nauwelijks vet hadden, groeit hun vetgehalte in korte tijd tot boven de 20%! Die hoeveelheid vet hebben ze hard nodig om in de zomer en het najaar hom en kuit te produceren. Maar voordat het zover komt, wordt een deel van die volvette maatjesharing (maatje komt van 'maagd', de haring heeft nog geen hom en kuit gevormd) tussen half mei en half juli gevangen. Hollandse Nieuwe is dus niet - zoals vaak gedacht wordt - jonge haring, maar haring die zich bij wijze van spreken 'vernieuwd' heeft.

Zo herken je Hollandse Nieuwe
Een goede maatjesharing moet vrij blank vlees hebben, een frisse, zilte geur afgeven en ook een zilte, romige smaak bezitten. Dat romige houdt verband met het vetgehalte, dat rond de twintig procent moet liggen. Het vlees moet mals, maar stevig zijn!

Vlaggetjesdag: elk jaar opnieuw de haringrace
Elk jaar jaar speelt zich de haringrace af, de strijd om als visser de eerste vaatjes Hollandse Nieuwe op Nederlandse bodem af te leveren. Het allereerste vaatje wordt direct geveild, dit jaar was dat op 9 juni. De -niet onaanzienlijke- opbrengst daarvan, deze keer 66.000 euro, komt veelal ten goede aan een charitatieve instelling. Vlaggetjesdag, een groot publieksevenement, vindt altijd plaats op de eerste zaterdag na deze veiling. Dit jaar zal dat zijn op 13 juni. De naam komt van de vlaggetjes waarmee de schepen vroeger versierd werden.

Dáárom vraagt de visboer: "Uitje erbij?"
Aangezien de haring vroeger te zout was, dompelde de handelaar de vis eerst in melk. Om de oorspronkelijke smaak terug te halen werd een uitje bijgevoegd. Dit lapmiddel is gebleven, maar de meningen zijn verdeeld of een uitje er nog steeds bij hoort.

Lekkernij in Noord-Zweden: rottende haring
Niet alleen wij zijn dol op haring. De favoriete maatjesharing in Duitsland is doorgaans wat groter, harder en zouter. De vis ligt dan eerst in de marinade. In Noord-Zweden laat men de haring voor consumptie samen met wat kruiden een tijdje in een ton rotten. De stank die dan ontstaat is nogal heftig. Sommige restaurants weigeren het gerecht binnen te serveren. De vis, sur-strömming (zure Oostzeeharing), wordt gegeten met brood en aardappelen.

Loopt het water je al in de mond? Bestel dan snel een lekker harinkje online en laat hem thuisbezorgen! - Ja, dat kan echt! En wel HIER!

Wil je weleens iets anders dan die haring met uitjes traditioneel boven je hoofd afhappen? Surf dan naar
Smulweb.nl voor de tien heerlijkste haringrecepten!

Bron: Smulweb.nl