Kookboek: 52 weekendmenu's

Eten door Jet

Eerst iets over het ontstaan van het boek. Schrijvers Loethe Olthuis en Onno Kleyn verzonnen met veel plezier elke week een verrassend weekendmenu voor Volkskrant magazine. Achteraf ontstond het idee om die menu's (en natuurlijk een aantal nieuwe) te verzamelen in een boek, met als resultaat: 52 weekendmenu's.

Het boek is ingedeeld in vier delen: de verschillende seizoenen. Loethe en Onno hebben hiervoor gekozen, omdat ze seizoensproducten heel belangrijk vinden en het tegelijkertijd betekent dat je duurzaam bezig bent. Het boek bestaat dus uit complete menu's van verschillende keukens (van Libanees, Mediterraans tot Frans en Hollands); ideaal voor als je gasten over de vloer krijgt en moeite hebt met gerechten aan elkaar koppelen. Maar de ervaren thuiskok kan natuurlijk ook op eigen smaak de recepten combineren en er wordt ook genoeg ruimte overgelaten voor eigen ideeën/inbreng. Het boek is dus geschikt voor iedereen! Ook de manier van schrijven is heel toegankelijk; het is op een columnachtige manier geschreven, alsof iemand het gezellig tegen je vertelt. Naast recepten staan er ook veel leuke weetjes en interessante informatie over ingrediënten en keukenhulpen in en geeft Onno Kleyn bij elk menu een wijnadvies. 52 weekendmenu's is simpel vormgegeven met vrolijke en frisse illustraties van Deborah van der Schaaf. Dat er geen foto's van de gerechten instaan, stoort mij niet.

Het is echt een kookboek voor in het weekend. Zodat je rustig de tijd hebt om - onder het genot van een kopje koffie - een recept te zoeken, verschillende winkeltjes af te gaan voor de ingrediënten, uitgebreid in de keuken te staan om vervolgens je gezin of gasten iets heerlijks en verrassends voor te schotelen. Sommige ingrediënten zijn niet te koop in de supermarkt en/of behoorlijk prijzig, hou daar rekening mee. Kant en klare producten zul je niet in dit kookboek vinden.

Het enige nadeel aan dit boek is dat kiezen erg lastig gaat worden... Want ga je nou voor de gebakken asperges en coquilles met kokos-citroengraspasta, de torentjes van paprika, roomkaas en radijsjes, de geroosterde makreelfilet met gazpacho-salade, de filobeursjes met verse dadels en limoen-appelsalsa of probeer je ze toch gewoon allemaal maar?

Blijkbaar denken meer mensen zo positief over dit boek, want 52 weekendmenu's was genomineerd voor Kookboek van het Jaar 2010. Helaas ging de eerste prijs naar een ander boek, maar voor mij blijft het een winnaar!

52 weekendmenu's
Loethe Olthuis en Onno Kleyn
ISBN: 9046807061
Prijs: 22,50
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam