Wat te doen met vakantiepoen?

De maatschappij door Martine

Woeoeoeoeaaahh, het vakantiegeld is binnen! Kun je maar niet bedenken wat je met dit extraatje moet doen? Mail dan gerust naar de redactie van Ze.nl, dan geven wij ons rekeningnummer aan je door. Mocht je toch liever jezelf verwennen, lees dan even onze tips.

1) Ja, als we verstandig zijn zetten we het op onze spaarrekening (zoals eenderde van Nederland) of lossen we er eventuele schulden mee af.

2) En als we minder verstandig zijn, maar onszelf wel iets extra's gunnen, gaan we alvast even flink shoppen voor de vakantie (die inmiddels toch al betaald en geboekt is, dus dat geld is sowieso al 'weg'). Zomerse slippertjes, een nieuwe bikini, zomerjurkjes... Deze maand kun je even helemaal los!

3) Niet op vakantie dit jaar? Dan is dit een mooi moment om je huis even lekker te pimpen. Fris kleurtje op de muur, dat ene mooie schilderij dat je dolgraag wilde hebben maar altijd net iets te duur was, een nieuwe eethoek... Die paar honderd euro's extra deze maand kun je hier prima voor gebruiken! Is je huis al helemaal naar wens? Pimp dan je balkon of tuin tot een waar vakantieoord!

4)
Plan in plaats van een 'echte' vakantie (in onze optiek: minimaal zeven dagen achtereen op een ander adres verblijven) allemaal korte dag- of weekendtrips. Spannend is wanneer je zelf tot de dag van vertrek niet weet waar je heengaat (bijvoorbeeld via www.bestemming-onbekend.nl). Of ga een dag naar een saunacomplex en smijt je zuurverdiende vakantiegeld extra snel over de balk, eh, toonbank door nu eens wel die uitgebreide beautybehandeling, massage en facial te ondergaan. Het geld is er immers toch...

5) Normaal zou je het niet snel doen, maar om te voorkomen dat je aan het eind van deze maand ineens wel geld overhoudt bezoek je een echt sterrenrestaurant. Even een keer niet naar die betaalbare Thai om de hoek, de Italiaan of het knusse bruine eetcafé. Nee, jij pakt uit bij De Librije in Zwolle (ca. 120 euro voor een viergangendiner), Solo in Gorinchem (67,50) of Ron Blaauw in Ouderkerk aan de Amstel (ca. 80 euro voor een driegangendiner à la carte).

6) Goed, het is sparen, maar net even anders: zet je vakantiegeld opzij voor de wereldreis die je wil maken. Dit jaar even niet weg, maar volgend jaar kun je extra lang zorgeloos de aarde over vliegen!

7) De bakfiets voldoet niet meer, met het openbaar vervoer doe je er te lang over... Gebruik je vakantiegeld voor een leuke (tweedehands) auto! Of, om toch een beetje in vakantiesferen te blijven: koop een oud Volkswagencampertje en begin vast met deze te pimpen voor volgend jaar zomer! Let op: voor de echt gave oldtimertjes moet je wel flink wat jaartjes vakantiegeld bij elkaar leggen...

8) Verras je lief met een ongehoord duur cadeau dat je je normaal niet zou kunnen veroorloven. Of geef, als je niet heel erg wil overdrijven, gewoon een heel mooi persoonlijk geschenk en stort stiekem alsnog gewoon even een fijn bedrag op je spaarrekening. Want iets achter de hand hebben blijft toch ook wel heel erg prettig.

En wat doe jij met je vakantiegeld?