Werken bij de marine

Werk & studie door Martine

Wat is jouw functie bij de marine?
Ik ben matroos van de Logistieke Dienst Administratie. Dit houdt in dat je 'aan de wal' (aan land, bijvoorbeeld op kantoor) of operationeel (aan boord van een schip of op uitzending) de personele en financiële administratie van jouw eenheid beheert. Momenteel ben ik administratief ondersteunend bij een staf die oefeningen plant, uitvoert en coördineert. Deze staf zit hoofdzakelijk op de marinekazerne in Den Helder, maar gaat ook regelmatig met een schip mee om daadwerkelijk die oefeningen uit te voeren en te coördineren. Mijn taak hierin varieert nogal: van de postverzorging en notuleren tot aan het verzorgen van het salaris.

Hoe ben je bij de marine terechtgekomen?
Mijn vader is marineman en ik ben opgegroeid in marinestad Den Helder. Omdat mijn vader bij de marine zat, kon ik mijn eindstage van mijn MBO-opleiding op de opleidingskazerne van de marine lopen. Wat ik daar zag, vond ik eigenlijk wel heel stoer en heeft mij ervan overtuigd om ook voor een bepaalde tijd bij de marine te gaan.

Wat trok je precies aan in deze baan?
De uitdaging, het reizen, het varen, het sportieve, maar ook zeker het werken in teamverband met je collega's. Wat mij aantrok aan mijn dienstvak (administratie) is dat mijn vooropleiding ook administratief gericht was en ik daar wel mee verder wilde.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van je werk?
Het varen! Je komt op veel plaatsen over de hele wereld, waar je dan ook vrij bent en toch van een soort "korte vakantie" geniet; je blijft leren doordat je steeds in nieuwe situtaties terecht komt; je verdient goed en bij de marine krijg je veel vrijheid om bij te scholen, ook eventueel voor in de burgermaatschappij, en om te sporten!

En de nadelen?
Toch ook het weg zijn... In sommige situaties is het heel moeilijk: thuis gaat je leven altijd door en zo gebeuren er thuis soms heel leuke, maar soms ook wel eens verdrietige dingen. Op zulke momenten is het heel moeilijk om weg te zijn. Tijdens de reis moest mijn zusje eindexamen voor school doen en afrijden voor haar rijbewijs, waar ze beide voor slaagde. Ook is op dit moment mijn oma ziek, en meer dan af en toe bellen kan ik niet doen. Dan mis je je eigen vrienden, je ouders en de mensen waar je thuis je troost bij vindt.

Je zult je mannetje moeten staan als vrouw, denk ik? De marine is nog steeds wel voornamelijk een mannenwereld, of niet?
Persoonlijk vind ik dat wel meevallen. Het is niet nieuw dat vrouwen ook militair zijn en bij de marine wordt er ondertussen al langer gevaren met mannen en vrouwen. Ook bij het Korps Mariniers dragen vrouwen in logistieke ondersteuning steeds meer hun steentje bij als administratief medewerkster, verpleegkundige, kok enzovoort. Ik heb in ieder geval nog nooit meegemaakt dat ik meer mijn best moest doen, omdat ik vrouw ben.

Wat is je meest heftige ervaring tot nu toe geweest?
Dat was tijdens deze reis. Voor een oefening hebben we een paar dagen in Constanta, Roemenië, gelegen. Tijdens deze periode heeft het schip een goed doel geadopteerd: S.O.S. Straatkinderen. Voor dit goede doel hebben we aan boord door middel van acties -bingo, schoenpoetsen enzovoort- geld ingezameld en hebben we opvanghuis 'Casa Sami' helemaal opgeknapt, een sportdag georganiseerd, de kindertjes eten en spulletjes gegeven, zijn de straatkindertjes aan boord geweest en is er aan de leiding van S.O.S. Straatkinderen een cheque met restbedrag, een tv, veel eten en spullen en rollators overhandigd.

Wat je in deze streek ziet is onvoorstelbaar. Deze kinderen hebben helemaal niets, leven op straat. Vrouwen van mijn leeftijd die al vier kinderen hebben vragen of je ze mee naar Nederland wil nemen, omdat ze dan een toekomst hebben. Het was een heel verdrietige ervaring. Je realiseert je hoe verwend we eigenlijk zijn in Nederland en het heeft heel veel indruk op me gemaakt. Daarentegen was het ook gelijk mijn mooiste ervaring, omdat je deze kinderen en mensen toch op dat moment veel kunt bieden en je ziet hoe gelukkig ze zijn met dat, voor jouw gevoel, kleine beetje.

Hoe vaak en hoe lang ben je gemiddeld weg?
In mijn dienstvak ben je niet vaak weg, tenzij je aan boord van een schip geplaatst bent. In de functie waar ik nu in zit ben ik wel regelmatig van huis. Opgeteld ongeveer vier maandjes per jaar. Dit jaar een stuk meer trouwens: nu voor drie maanden en in juli gaan we weer met een ander schip mee naar Somalië voor vijf maanden.

Wat mis je het meest van de wal als je op zee zit?
Mijn ouders, zusje, familie en vrienden en het eten thuis!!

Welke mogelijkheden zijn er bij de marine op het gebied van scholing en ontwikkeling?
Heel veel. Als militair zijnde krijg je de kans om je te ontwikkelen, bij te scholen en een rang hoger te bekleden na een bepaalde tijd. Maar ook als je de overstap wil maken naar de burgermaatschappij en je hebt geen diploma's krijg je de kans en de mogelijkheden om een opleiding te volgen, zodat je daarna een baan kan zoeken in de burgermaatschappij.

Voor welke meiden zou jouw baan een aanrader zijn?
Meiden die op zoek zijn naar uitdaging, van reizen houden en wat van de wereld willen zien, die niet bang zijn om te werken en af en toe iets harden te moeten lopen, het niet erg vinden om van huis te zijn en die met onzekerheid om kunnen gaan.

Ook interesse in een baan bij de marine? Check www.werkenbijdemarine.nl.