Interview: Laura Izibor!

Media door Anneke

Ze is pas 21 en wordt nu al vergeleken met soullegendes als Aretha Franklin, Roberta Flack en Candi Staton. Een groot compliment voor zangeres/songschrijver Laura Izibor die in 2006 bekroond werd met de New Hope Award, de Ierse Grammy's. Ze was daarmee de eerste artiest die deze prijs kreeg zonder dat er een album uit was. Dat album heeft trouwens nog heel wat voeten in de aarde gehad. Let The Truth Be Told zou namelijk al een paar jaar geleden uitgebracht worden. Alleen haakte de platenmaatschappij op het laatste moment af en de plaat werd uitgesteld. "Achteraf gezien vond ik dat niet zo erg, want zo had ik alle tijd om er een juweeltje van te maken," vertelt de zangeres.

Let The Truth Be Told klinkt inderdaad als een plaat waar veel zorg aan is besteed. "De liedjes vertellen over mijn leven en mijn weg naar succes. Ook over mijn soms moeilijke jeugd als een dochter van twee culturen in een 'blank' land als Ierland. Nu zie ik het als een verrijking om als een van de weinige getinte meisje in Ierland te wonen. Als dochter van een Nigeriaanse vader en een Ierse moeder erfde ik 'the best of both worlds' en daar ben ik echt heel trots op."

Het is eigenlijk toeval geweest dat Laura Izibor in de muziek belandde. Ze is namelijk niet met muziek opgevoed. "Ik kom uit een arm gezin waar mijn ouders nauwelijks geld hadden voor het kopen van cd's. Eigenlijk ben ik heel toevallig in de muziek terechtgekomen. In het eerste jaar van de toneelschool vroeg de lerares aan iedereen om voor de klas een liedje te zingen. Dat was iets verschrikkelijks voor zo'n verlegen meisje als ik! Ik had ook nog nooit eerder gezongen. Omdat ik er niet onderuit kwam heb ik maar al mijn moed bij elkaar gepakt en Miracle van Whitney Houston gezongen. Er was echt niemand die klapte en ik voelde me erg verdrietig. Totdat iedereen na afloop van de les naar me toe kwam en zei: 'Wow Laura, jij kan écht zingen!'" Laura Izibor was er dus zelf verbaasd over dat ze kon zingen. Toch duurde het niet lang voor ze helemaal in de ban van muziek raakte. "Eerst ben ik gospelzanglessen gaan nemen, daarna piano en ik begon ook met schrijven. Toen ik er eenmaal mee bezig was kwam ik genoeg onderwerpen tegen waar ik wel wat over kwijt wilde. Zoals over hoe moeilijk het was om als zwart meisje in Ierland op te groeien. Ik was op school het enige gekleurde meisje in de klas en ik heb me ook vaak genoeg gediscrimineerd gevoeld. Ik kan je nu zeggen: dat is geen fijn gevoel."

Tegenwoordig lacht het succes Laura Izibor toe. Behalve dat haar album lovende kritieken krijgt, mocht ze al het podium delen met grootheden als Angie Stone, The Roots, 'the late great' James Brown en soulpriester Al Green. Aan die laatste heeft ze nog wat bijzondere herinneringen. "Ik was altijd al fan van die man. Hij heeft een grote invloed gehad op mijn muziek. Toen ik in zijn voorprogramma mocht staan vond ik dat een grote eer. Behalve een groot artiest is hij ook iemand met veel humor. Ik heb echt heel wat afgelachen met die man." Maar nu staan alle spotlights op Laura Izibor zelf. Pas verzorgde ze nog het voorprogramma van John Legend hier in Nederland en op 4 juni a.s. staat ze in haar eentje met een eigen show in Paradiso. "Ik ben een gelukkig mens. Een meisje uit een arbeidersfamilie dat zomaar op weg is naar het grote succes. Wie had dat ooit kunnen denken? Eén ding weet ik in ieder geval zeker: "Ik ga er de komende tijd met volle teugen van genieten."