Slanke terrastips

Eten door Redactie Ze.nl

Om toch een beetje op te kunnen letten dat je niet veel te veel calorieën binnen krijgt op al die mooie dagen, hebben wij een aantal tips voor jullie:

Vooraf
Als je gaat eten op het terras, kies dan als voorafje voor een ongebonden soep. Dit is minder vet dan gebonden soep en daarnaast vult soep alvast een beetje en zorgt dat je minder eet bij het hoofdgerecht.

Als je een mandje met brood krijgt, neem dan niet teveel smeerseltjes op het brood, deze zijn vaak erg calorierijk.

Houd je niet zo van soep vooraf met het warme weer, neem dan meloen met gerookte ham. Fruit is niet alleen een slanke keuze, maar ook nog eens super gezond! Gerookte ham is trouwens een magere vleessoort en daarmee ook een slanke keuze.
 
Je kunt als voorgerecht natuurlijk ook altijd een salade nemen, salade bevat vaak veel verschillende soorten groenten. Salade zorgt er dan ook voor dat je toch wat groente binnen krijgt als je uit eten gaat. Let er wel op dat je niet teveel dressing gebruikt, dressings zijn vaak erg vet en kunnen een salade calorierijk maken. Vraag de dressing er los bij als het mogelijk is. Pas ook op met kaas en noten in een salade.

Carpaccio van rundvlees of van vis is ook een slanke keuze.

Het belangrijkste is dat je varieert, neem bijvoorbeeld niet als voorgerecht én hoofdgerecht vlees.

Het hoofdgerecht
Als je vlees als hoofdgerecht neemt, kies dan voor de minder vette vleessoorten als biefstuk, rosbief, fricandeau, varkenshaas, kip en kalkoen. Of kies voor een lekker visje.

Je kunt het beste gegrild, gepocheerd of in folie bereid vlees of vis nemen. Dit zijn slanke bereidingswijzen waar weinig of geen vet bij wordt gebruikt.

Kies ook voor ongepaneerd vlees of ongepaneerde vis, het paneermiddel neemt veel vet op en maakt het vlees calorierijker.

Wees matig met het gebruik van sauzen bij de hoofdmaaltijd, vraag ook altijd of je de saus er los bij kan krijgen. Zo kun je zelf bepalen hoeveel saus je wilt gebruiken.

Geniet van het lekkere weer en eet niet te snel. Als je sneller eet, voel je pas of je teveel gegeten hebt als alles al op is.

Het toetje
Bestel het nagerecht pas nadat je het hoofdgerecht gegeten hebt, op dit moment kun je beter voelen hoeveel je gegeten hebt. Misschien heb je wel genoeg aan een kopje koffie of thee.

Als je graag ijs als toetje eet, kies dan voor sorbetijs. Deze ijssoort bevat minder vet en calorieën dan roomijs.

Je kunt natuurlijk ook lekker vers fruit als toetje nemen, dit bevat de minste calorieën en levert nog vitaminen ook. Vers fruit is ook altijd erg lekker als het warm is buiten.

Even een drankje doen
Het kan ook zijn dat je gewoon lekker thuis eet en dan later op de avond gezellig even een drankje doet op het terras. Erg leuk natuurlijk, maar let dan wel op wat je drinkt. Neem bijvoorbeeld een glas koud water of thee en zo min mogelijk suikerrijke drankjes. Drink ook niet teveel alcohol, deze drankjes leveren veel kcal en zijn enorme dikmakers. Alcohol zorgt er daarnaast ook voor dat voedsel sneller wordt omgezet in vetweefsel en remt de verbranding van vetstoffen. Als je water en thee een beetje saai vindt, kun je ook drankjes kiezen die minder calorieën bevatten, zoals light frisdranken. Wil je toch graag alcohol drinken? Kies dan voor een glas rosé, droge witte wijn, rode wijn, een mixdrankje met een light frisdrank of neem een klein biertje. Beperk het altijd tot maximaal twee glazen.

Wil je nog meer tips voor de picknick, barbecue of gewoon handige afslankweetjes? Kom dan eens kijken op www.valtaf.nl!

Dit artikel is geschreven door Freya Zuidervaart, voedingsdeskundige van www.valtaf.nl