FOAM: Richard Avedon

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Aangezien ik niet in de fotografiewereld verkeer, had ik nog nooit van de naam Richard Avedon gehoord. Maar na enkele van zijn foto's bekeken te hebben, was ik om. Dat smaakte naar meer! De tentoonstelling in FOAM toont ruim tweehonderd van zijn werken van 1946 tot 2004, het jaar waarin hij op 81-jarige leeftijd overleed. De zwart-wit foto's hangen in verschillende formaten op stralend witte muren, iets dat ervoor zorgt dat je volledige aandacht naar de foto's gaat. In de gangen die de zalen met elkaar verbinden zijn verschillende uitspraken van Richard Avedon op de muren geplakt.

De foto's zijn erg fascinerend om naar te kijken. Hij was de persoon die een andere stijl van modefotografie introduceerde: geen statische modellen meer, maar modellen die zich door de levendige straten van Parijs bewogen. Zijn portretten (het overgrote deel van de tentoonstelling) zijn indringend. Gewone mensen en beroemdheden hangen door elkaar, maar allen stralen ze het menselijke uit, dat Avedon zo graag in zijn portretten wilde tonen. Van een reportage over gewone mensen uit de Verenigde Staten tot portretten van topfunctionarissen, alles kom je tegen op deze zeer fascinerende tentoonstelling.

FOAM ligt midden in het centrum van Amsterdam en is per tram ontzettendgemakkelijk te bereiken. Dus mocht je in de buurt van Amsterdam zijn, dan is  deze tentoonstelling zeker de moeite waard om te bekijken! En wees er snel bij, want de tentoonstelling eindigt op 13 mei!

Kijk voor meer informatie op www.foam.nl.

FOAM
Keizersgracht 609
Amsterdam