Verras je moeder met moederdag met Ronan Keating (+WIN)

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het is niet iedere zanger gegeven om covers te zingen en daarmee ook nog het oorspronkelijke nummer eer aan te doen. Toen ik - met hooggespannen verwachtingen - Ronan's nieuwste cd voor het eerst luisterde, was ik eerlijk gezegd nogal teleurgesteld. Het eerste nummer dat erop staat is één van mijn all time favorites, maar weinig mensen zingen het zó goed als Cindy Lauper zelf. Time after time moet naar mijn idee wat slepend gezongen worden en daarmee slaat Ronan de plank meteen al mis: hij zingt het te snel en te strak. Ook de muzikale begeleiding van dit nummer - met strijkers en iets dat op een harp lijkt, is het niet voor mij. Bij het tweede nummer, ook al één van mijn favorieten: Make you feel, wat oorspronkelijk van Bob Dylan is, kreeg ik de geweldige versie van Adèle niet uit mijn hoofd. Ook het nummer Vincent is in de oorspronkelijke uitvoering van Don McLean veel beter. De enige twee covers die meteen goed voelden waren I believe I can fly en Suspicious Minds. Op deze nummers kwam de stem van Ronan pas echt goed tot zijn recht.

Toch bleef het me dwars zitten. Hoe kon het nou dat ik deze cd zo vond tegenvallen? Tenminste wat de - voor mij - bekende nummers betrof? Omdat het antwoord niet spontaan kwam, besloot ik de cd opnieuw kritisch te beluisteren, en daarna nóg een keer. Uiteindelijk ontdekte ik dat ik een aantal nummers die ik niet kende - de helft om precies te zijn - grotendeels práchtig vond! Niet gehinderd door enige voorkennis of gewenning aan een andere artiest, kon ik volop genieten van de gevoelige nummers en Ronan's mooie stem.

De twee Ierse nummers die zijn achtergrond verraden, zijn erg mooi vertolkt: Wild Mountain Thyme en Carrickfergus. "Afscheid nemen van je moeder is zwaar," zo stelt Ronan terecht. Zelf heeft hij veel steun gehad aan het nummer Mama's arms, dat gaat over een jongen die het verlies van zijn moeder moet verwerken. Het laatste nummer op de cd This is your song is het enige nummer dat Ronan zelf heeft geschreven, een maand na het overlijden van zijn moeder. Hij heeft hierbij geprobeerd de vrouw die zij was, in woorden te vangen. Hij zingt het nummer recht vanuit het hart - zo lijkt het - en dat compenseert de wat saaie melodie.

Al met al kan ik zeggen dat Songs for my mother geen slechte cd is. Niet iedere cover is even succesvol, maar er blijft genoeg moois over. In een aantal nummers komt de prachtige stem van Ronan namelijk wél goed uit de verf. Tot slot - maar dat staat los van de kwaliteit van de cd - vind ik het een mooi gegeven dat je als zanger een ode aan je overleden moeder brengt, zodat haar nagedachtenis voortleeft in 'jouw' muziek.


WIN!
Vrouw.nl mag een aantal prachtige deluxe albums van Ronan Keating weggeven. Vind je dat jouw moeder met moederdag verrast moet worden met dit prachtige album? Stuur, om kans te maken op deze leuke prijs, een mail naar prijsvraag@vrouw.nl onder vermelding van 'Ronan Keating' en zet in het mailtje tevens jouw naam en gebruikersnaam op Vrouw.nl. Zet er natuurlijk ook het adres van jouw moeder bij, zodat we haar het album kunnen toesturen. Zonder geregistreerde gebruikersnaam kan je helaas niet meedoen! Slechts één deelname per adres wordt geaccepteerd. Deze prijsvraag loopt tot zaterdag 2 mei 09.00 uur.